ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στα Βίλια: Μάχη διαρκείας με τις αναζωπυρώσεις – Ρίψεις και από τα θηριώδη Ilyushin

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αυτή τη στιγμή ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό από την πυρκαγιά

Φωτιά στα Βίλια: Μάχη διαρκείας με τις αναζωπυρώσεις – Ρίψεις και από τα θηριώδη Ilyushin

Μαίνεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Βίλια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αυτή τη στιγμή ασφαλίσει τον οικισμό και δεν υπάρχει κίνδυνος από την πυρκαγιά, ενώ έχουν οριοθετηθεί κομμάτια που κατευθύνονταν είτε ανατολικά είτε δυτικά (Αγία Παρασκευή).

Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο και στο όρος Πατέρας όπου έχει ανέβει η πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο. Επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα (Beriev, Καναντέρ και ελικόπτερα – ενώ ξεκινούν τις ρίψεις και τα δύο Ilyushin).

Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατέβει προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.

⇒ Διαβάστε επίσης: Δήμαρχος Μάνδρας: «Σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό»

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα), καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα, το ένα με κατεύθυνση τα Μέγαρα, το δεύτερο στο όρος Πατέρα και το τρίτο με κατεύθυνση προς την Οινόη, καλύπτοντας έκταση δέκα χιλιομέτρων.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εκκένωση γηροκομείου στα Βίλια λόγω της πυρκαγιάς.

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

Οι υγειονομικές δομές που είχαν τεθεί χθες σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα (Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου) έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στο Λαύριο, έχει πλέον οριοθετηθεί, ενώ στο σημείο υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα που σβήνουν κάποιες μικροεστίες εσωτερικά και περιβρέχουν την περίμετρο για αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει διασπορά πυροσβεστικών μέσων, ακόμη και στις πιο απόμακρες περιοχές, για την περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν άμεσα.