ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στα Βίλια: Προς εκκένωση ο οικισμός

Φωτιά στα Βίλια: Προς εκκένωση ο οικισμός

Δυσκολεύει η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια, καθώς λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, το μέτωπο πλησιάζει τον οικισμό. Η Πυροσβεστική έχει εισηγηθεί την προληπτική εκκένωσή του. Αναμένεται πιθανότατα η αποστολή σχετικού μηνύματος μέσω του 112 από την Πολιτική Προστασία.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών, ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Στο σημείο καίνε διάσπαρτες εστίες γεγονός που προκαλεί ανησυχία, τόνισε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν εκ νέου για προληπτικούς λόγους τους κατοίκους από τους οικισμούς Παλαιοχώρι και Προφήτης Ηλίας. Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση από εθελοντές και κατοίκους. 

Έγιναν στάχτη 80.000 στρεμμάτα στα Βίλια

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό ‘Αγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Σε ό,τι αφορά την γενική εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.