ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Meteo: Η «έκρηξη» της φωτιάς στα Βίλια

Η φωτιά ανέπτυξε ισχυρή επαγωγική στήλη οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη

Meteo: Η «έκρηξη» της φωτιάς στα Βίλια

«Ακραία συμπεριφορά» εμφάνισε, χθες, η φωτιά στα Βίλια, σύμφωνα με το meteo. Αιτία για αυτό αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησαν τελικά στην μεταβολή των διεργασιών που καθοδηγούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων.

Όπως επισημαίνεται, η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε, τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρείτη (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα).

Meteo: Η «έκρηξη» της φωτιάς στα Βίλια-1

Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη «αυτοκαθοδηγούμενη» (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές φωτιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία.

Τελευταίες ειδήσεις