Διαρκή επιδείνωση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας με παρεπόμενη επιβάρυνση και των δομών υγείας, ενώ η «Δέλτα» καθίσταται κυρίαρχη μετάλλαξη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαρ. Γώγος στην ενημέρωση της Πέμπτης.
«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει συνεχή αύξηση με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567 με εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44%», είπε ο κ. Γώγος και σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική αλλά υπαρκτή».
Όσον αφορά στους δείκτες θετικότητας αυτός κυμαίνεται του 3% και 4% στην επικράτεια, με κάποιες περιοχές να έχουν σημαντικές αυξομειώσεις και ιδιαίτερα να υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα θετικότητος σε αρκετά νησιά, όπως η Νάξος, η Μύκονος, η Πάρος και η Ρόδος.
Επίσης, είπε ο κ. Γώγος, «επιβεβαιώνεται η σχεδόν πλήρης επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα που έχει φτάσει σε ένα ποσοστό πάνω από 85% των δειγμάτων που ελέγχονται».
Νόσος των νέων
«Η πανδημία αυτή την στιγμή αποτελεί κυρίως νόσο των νέων με την διάμεση ηλικία να είναι πάντα γύρω στα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια «στροφή» στις μεγαλύτερες ηλικίες ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας», πρόσθεσε ο κ. Γώγος, ενώ ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε για την αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ:
«Υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια χτες, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Γεμίζουν οι ΜΕΘ
«Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι χτες ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%», τόνισε και προειδοποίησε:
«Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.
Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, που το έχετε ακούσει και συζητείται πολύ τελευταία, με μια κάλυψη που μπορεί να πει κανείς ότι είναι εξαιρετικά ψηλή και φτάνει τα 96,5%.
Και λιγότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76%. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 57%»
Κρίσιμη η επιστροφή από τις διακοπές
Τέλος, ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση για θωράκιση και προετοιμασία του συστήματος Υγείας, αλλά και σε όσους είναι ανεμβολίαστοι και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα.
Επίσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους, «να δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα, να κάνουν πάντα το τεστ στην επιστροφή και παράλληλα να τηρήσουν τους κανόνες προστασίας στα μέσα επιστροφής, στα καράβια, στα αεροπλάνα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή την στιγμή να μην μεταφέρουμε τον ιό στις ηπειρωτικές ζώνες και βέβαια στους υπευθύνους να προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους κατά την διάρκεια της μεταφοράς».
Δημόπουλος: Το ΕΣΥ πιέζεται
Αναλόγως ανησυχητικές ήταν και οι επισημάνσεις του Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θάνου Δημόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένα».
«Βλέπουμε αύξηση διασωληνωμένων, ενώ οι κλίνες στο σύστημα υγείας είναι καθορισμένες, αυτές οι κλίνες αφαιρούνται για την ομαλή νοσηλεία όλων των άλλων ασθενών».
Όπως είπε ο κ. Δημόπουλος «το ΕΣΥ πιέζεται, εν αναμονή και της άφιξης των εκδρομέων από τις διακοπές».
Αναφορικά με την επιστροφή των ταξιδιωτών, είπε πως «όλοι πρέπει να κάνουμε ένα σελφ τεστ όταν γυρνάμε και να αποφύγουμε επαφές με συγγενικά πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».