Φωτιά στα Βίλια: Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες για πέμπτη ημέρα – Κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων η πυρκαγιά

Φωτιά στα Βίλια: Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες για πέμπτη ημέρα – Κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων η πυρκαγιά

Μαίνεται για πέμπτη ημέρα η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή την ώρα δεν απειλούνται οικισμοί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαίνεται για πέμπτη ημέρα η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή την ώρα δεν απειλούνται οικισμοί. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο μέτωπο της φωτιάς που πέρασε από το όρος «Πατέρα» και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής.

Σκοπός είναι να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς. Οι φλόγες καίνε παρθένο δάσος και είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις επίγειες δυνάμεις ωστόσο το έργο τους ενισχύεται από το πρώτο φως της ημέρας από τις εναέριες. 

Τα προηγούμενα 24ωρα η φωτιά έκαψε στο πέρασμά της σπίτια και αποθήκες που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος στο τόξος Οινόη-Καραούλη-Άγιος Γεώργιος-Παλαιοχώρι και Πανόραμα. Στην υπόλοιπη περιοχή υπάρχουν ενεργές καύσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται από επίγειες δυνάμεις, εθελοντές και κατοίκους. 

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε έκταση με χαμηλή βλάστηση και κοντά σε σπίτια στην περιοχή του Δασκαλειού στην Κερατέα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς κατήγγειλε εμπρησμό επισημαίνοντας ότι υπάρχουν βίντεο και μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στην παραλία και είδαν δύο φωτοβολίδες να πέφτουν με διαφορά δευτερολέπτων ακριβώς στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Κακής Θάλασσας και Δασκαλειού καθώς και στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Δασκαλειού. 

Περιπολίες από στρατό και αστυνομία

Στο μεταξύ στρατός και αστυνομία έχουν ήδη ξεκινήσει τις περιπολίες σε περιοχές που είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές. Οι περιπολίες έχουν οργανωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Τις τελευταίες 15 ημέρες αστυνομία και πυροσβεστική προχώρησαν σε 53 συνολικά συλλήψεις για εμπρησμούς σε όλη τη χώρα. 

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Συνδρομή στις επιχειρήσεις κατάσβεσης παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί ομάδα ΣμηΕΑ του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή