Παρότι η αποτελεσματικότητα δύο εκ των πλέον αξιόπιστων εμβολίων κατά της COVID, των Pfizer-BioNTech και της AstraZeneca, φθίνει σημαντικά με την πάροδο περίπου 90 ημερών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη προστασία που διαθέτουμε σήμερα έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα».
Αυτό ήταν το συμπέρασμα μελέτης, της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα, επί του αντικειμένου, που εκπονήθηκε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη προδημοσιεύθηκε καθώς ακόμα δεν έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.
Οι Βρετανοί ερευνητές κατέληξαν στο ότι οι δύο δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer ή της AstraZeneca μας προστατεύουν από τη «Δέλτα» κατά 75% και 61% αντιστοίχως τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Τα αντίστοιχα ποσοστά δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, οπότε επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ανοσία, είναι αντιστοίχως 85% και 68%.
Προκειμένου να καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος.
Ιικό φορτίο
Μία άλλη σημαντική διαπίστωση των Βρετανών ερευνητών είναι ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι, που θα προσβληθούν από τη μετάλλαξη «Δέλτα», φέρουν παρόμοιο ιικό φορτίο με τους ανεμβολίαστους φορείς της. Αυτό το στοιχείο, επισημαίνει ο δρ Κόουεν Πούελς, που συνυπογράφει τη μελέτη, υποδεικνύει ότι η επίτευξη της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης» είναι δυσχερής, αν όχι αδύνατη. Η έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη σταδιακή εξάλειψη της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια απηχεί τις διαπιστώσεις των επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC), που δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες.
Με βάση τις επιστημονικές διαπιστώσεις των τελευταίων εβδομάδων για τη σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, προχώρησαν στον προγραμματισμό μιας νέας φάσης εμβολιασμών προκειμένου να χορηγήσουν, με διαφορετικά κριτήρια, επαναληπτική εμβολιαστική δόση στον πληθυσμό. Το Ισραήλ χορηγεί την τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών και έχει ήδη εμβολιάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες. Τα πρώτα στοιχεία που αναλύθηκαν από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Maccabi υποδεικνύουν ότι η ενισχυτική δόση αποτρέπει κατά 86% την πιθανότητα λοίμωξης από τη «Δέλτα» στους ηλικιωμένους.
Στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν από την 20ή Σεπτεμβρίου τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους τους Αμερικανούς άνω των 12 ετών, εφόσον έχουν περάσει οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Προφανώς πρώτοι θα τη λάβουν όσοι εμβολιάστηκαν στις αρχές του χρόνου, ηλικιωμένοι, μέλη ευπαθών ομάδων, και σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Μέχρι στιγμής ο επανεμβολιασμός στις ΗΠΑ αφορά εκείνους που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna.
Εως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό τι θα συμβεί με εκείνους που έκαναν το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, καθώς αναμένονται περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του έναντι της «Δέλτα», αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι και σε αυτούς θα χορηγηθεί ενισχυτική δόση.
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Good Morning America», του τηλεοπτικού δικτύου ΑBC, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα κάνουν την επαναληπτική δόση μόλις αυτό είναι εφικτό.