Αίτημα αποφυλάκισης από Κουφοντίνα

Αίτημα αποφυλάκισης από Κουφοντίνα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε προχθές στη διοίκηση των φυλακών Δομοκού ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας. Το αίτημά του διαβιβάστηκε χθες στην Εισαγγελία Λαμίας και πλέον αρμόδιο να αποφασίσει για την τύχη του είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της πόλης. 

Ο Κουφοντίνας ζητάει την υπό όρους αποφυλάκισή του προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στις 5 Σεπτεμβρίου συμπληρώνει 19 χρόνια εγκλεισμού και άρα πληροί τη βασική προϋπόθεση του νόμου για έξοδό του από τη φυλακή. Ο νόμος μάλιστα του δίνει τη δυνατότητα να καταθέσει το σχετικό αίτημα δύο μήνες νωρίτερα. 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, αξιωματούχοι αρμόδιοι για θέματα φυλακών παρατήρησαν χθες στην «Κ» ότι ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε τον Ιούνιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι οι πολυϊσοβίτες δύνανται να αποφυλακιστούν με όρους αφού συμπληρώσουν 25 χρόνια εγκλεισμού. Και συμπληρώνουν ότι η υπό όρους απόλυση στα 19 χρόνια προβλεπόταν για τους καταδικασμένους σε μία φορά ισόβια, όχι όμως και τους πολυϊσοβίτες, όπως είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας. 

Διαφορετική είναι πάντως η νομική εκτίμηση που διατυπώνεται από το περιβάλλον του εγκλείστου. Επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυσή του με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Αρμόδιο να αποφασίσει πάντως είναι το δικαστικό συμβούλιο, που αναμένεται να συνεδριάσει το προσεχές διάστημα στη Λαμία. 

Στις αρχές του χρόνου ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας ζητώντας τη μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού σε αυτές του Κορυδαλλού. Η απεργία διήρκεσε 66 μέρες και διεκόπη τη 14η Μαρτίου, δίχως το αίτημά του να ικανοποιηθεί και ενώ η κατάσταση της υγείας του περιγραφόταν ως κρίσιμη. 

Στα τέλη Ιουλίου αποφυλακίστηκε με όρους ο Ηρακλής Κωστάρης, μέλος και αυτός της «17 Νοέμβρη». Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα κρατείτο στην κεντρική αποθήκη των φυλακών (ΚΑΥΦ) και λάμβανε τακτικές πενθήμερες άδειες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή