Φωτιά στα Βίλια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Ορατό από το διάστημα το νέο μέτωπο

Φωτιά στα Βίλια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Ορατό από το διάστημα το νέο μέτωπο

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Βίλια, στην περιοχή Κάζα Αττικής

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στα Βίλια, στην περιοχή Κάζα Αττικής.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 14 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 1 ως συντονιστικό, καθώς και 14 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ, ο Ερυθρός Σταυρός, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε παράγοντες των μεγάλων πυρκαγιών

Σημειώνεται ότι στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16 Αυγούστου, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως για την διαβροχή της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ορατή από το διάστημα η νέα πυρκαγιά

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη χώρα στις 12:20 και κατέγραψε το νέο μεγάλο μέτωπο δασικής πυρκαγιάς ανατολικά των Βιλίων Αττικής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται με κόκκινο χρώμα οι ενεργές εστίες, με καφέ οι καμένες εκτάσεις της προηγούμενης πυρκαγιάς και με πράσινο χρώμα οι υπόλοιπες περιοχές, ενώ διακρίνεται και ο καπνός που εκτείνεται μέχρι τον Σαρωνικό Κόλπο.

Φωτιά στα Βίλια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Ορατό από το διάστημα το νέο μέτωπο-1
Πηγή: meteo.gr

Ζημιές σε σπίτια

Υπενθυμίζεται ότι η νέα φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Κάζα, με τους ισχυρούς ανέμους και τις αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. 

Περίπου στη μια το μεσημέρι εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 καλώντας τους πολίτες στα Βίλια να εκκενώσουν προς Ψάθα, και από τον Προφήτη Ηλία προς Μάνδρα. Ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια στον οικισμό Προφήτη Ηλία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη προκειμένου να μην επεκταθεί το δυτικό κομμάτι της πυρκαγιάς σε Κιθαιρώνα και Βίλια.

Φωτιά στα Βίλια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Ορατό από το διάστημα το νέο μέτωπο-2
AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Φωτιά στα Βίλια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Ορατό από το διάστημα το νέο μέτωπο-3
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Φωτιά στα Βίλια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Ορατό από το διάστημα το νέο μέτωπο-4
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Φωτιά στα Βίλια: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Ορατό από το διάστημα το νέο μέτωπο-5
AP Photo/Thanassis Stavrakis

⇒ Διαβάστε επίσης: «Οι φωτιές ήταν πρωτόγνωρες»: Εθελοντής πυροσβέστης μιλάει στην «Κ»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος της οδού Αντιστάσεως (πρατήριο καυσίμων Avin-Cyclon), στη Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

  • στην οδό Αγ. Γεωργίου από τον οικισμό Παλαιοχώρι προς τον Αγ. Γεώργιο και τη Θήβα.
  • στην Οινόη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα
  • Στην Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών και Βιλίων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και Βίλια.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Οινόης – Πόρτο Γερμενού και την Επαρχιακή Οδό Βιλίων – Αλεποχωρίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βίλια.
  • Στη συνέχεια της οδού Αγίου Γεωργίου, από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων (ταβέρνα Κρύο Πηγάδι) προς τον οικισμό Αγίου Γεωργίου.
  • Στη Λεωφόρο Κιθαιρώνος στο ρεύμα προς Βίλια.

Σημειώνεται ότι στο μέτωπο επιχειρούν και πυροσβέστες από την Πολωνία, καθώς και από τη Ρουμανία.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στα Βίλια: Μια προφητική επιστολή για τη μεγάλη καταστροφή

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Μαρμάρι

Στο μεταξύ, οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο Μαρμάρι του Δήμου Καρύστου στην Εύβοια.

Το μεσημέρι είχε σημειωθεί αναζωπύρωση κοντά στις περιοχές του Φυγιά, του Κοκκίνη και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιατρών.

Ωστόσο, νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά είχε οριοθετηθεί εκ νέου. Μικρές ζημιές σημειώθηκαν σε εξωτερικούς χώρους κατοικιών, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Νωρίτερα, στους κατοίκους του Μαρμαρίου, αλλά και δυο οικισμών εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση. Πρόκειται για τον οικισμό «Κοκκίνης» και τον οικισμού του οικοδομικού συνεταιρισμού Ιατρών.

31 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά, 31 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ο.Τ.Α.

Σημειώνεται, ότι παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τέλος, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT