Νέα γυναικοκτονία, η ένατη στην Ελλάδα μέσα στο 2021

Νέα γυναικοκτονία, η ένατη στην Ελλάδα μέσα στο 2021

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονίζει η νέα δολοφονία γυναίκας μέσα στο σπίτι της, με τον σύντροφό της να είναι ύποπτος για την τέλεση του εγκλήματος. Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, στις 13.20, η Aμεση Δράση στη Θεσσαλονίκη ειδοποιήθηκε για φασαρία σε διαμέρισμα επί της οδού Γραβιάς. Στον χώρο βρέθηκε νεκρή μια 50χρονη γυναίκα, γεωργιανής καταγωγής. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ, όμως η άτυχη γυναίκα είχε καταλήξει. Οι γείτονες είπαν πως άκουσαν νωρίτερα έντονο καβγά του θύματος με τον ομοεθνή σύντροφό της, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από το σημείο και αναζητείται τώρα από την Αστυνομία ως ύποπτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας Thestival.gr, γείτονες της δολοφονημένης γυναίκας είπαν πως την άκουσαν να φωνάζει «σε παρακαλώ μη με σκοτώσεις», ενώ αργότερα άκουσαν γδούπους και χτυπήματα, που προφανώς απέβησαν μοιραία.  

Την προανάκριση για το περιστατικό έχει αναλάβει το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Από αστυνομικές πηγές σημειώνεται πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τον εντοπισμό του βασικού υπόπτου, του συντρόφου της δολοφονημένης. 

Το τραγικό αυτό συμβάν καταγράφεται ως η ένατη γυναικοκτονία στην Ελλάδα εντός του 2021, πάνω από μία κάθε μήνα, ένας πραγματικά τρομερός απολογισμός.

Αποκαλυπτικά της έντασης του προβλήματος της έμφυλης βίας είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου οι αρμόδιες υπηρεσίες διαχειρίστηκαν συνολικά 554 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια αστυνομικά στελέχη προχώρησαν στη σύλληψη συνολικά 332 ατόμων για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία, σχηματίζοντας σχετικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε τακτική δικάσιμο.

Σημειώνεται πως η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, ενώ έχει συγκροτηθεί και το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται πως η υπηρεσία διερευνά κάθε καταγγελία και διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Δίνοντας μια συνολικότερη εικόνα για το εύρος του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας το 2020, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, με έγγραφό του στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερώτηση Γιώργου Καμίνη από το Κίνημα Αλλαγής) ανέφερε πως το 2020 η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 5.413 περιστατικά έμφυλης βίας μέσα στην οικογένεια, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στη σύλληψη 2.214 ατόμων, χωρίς όμως να υπάρχει εικόνα για την παραπέρα πορεία των υποθέσεων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή