Βίλια: Οι απαντήσεις σε εκκλήσεις κατοίκων

Βίλια: Οι απαντήσεις σε εκκλήσεις κατοίκων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις από τους κατοίκους των Βιλίων και των γύρω οικισμών προς τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας. Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς που έκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, οι τοπικοί φορείς αναδεικνύουν το ζήτημα. Γνώριζαν και είχαν προειδοποιήσει πως σε περίπτωση πυρκαγιάς στο πυκνό παρθένο πευκοδάσος, η φωτιά θα αντιμετωπιζόταν με μεγάλη δυσκολία. Οι φόβοι τους δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν…

Στις 23 Ιουνίου 2021, δύο μήνες πριν από τη φωτιά που κατέστρεψε 95.000 στρέμματα δάσους, οι κάτοικοι του οικισμού «Αγ. Νεκτάριος» με επιστολή τους προς την Περιφέρεια Αττικής, την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο Αιγάλεω, τον Δήμο Μάνδρας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο «ολοσχερούς καταστροφής του οικισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς στους πρόποδες του Κιθαιρώνα». Στην επιστολή τους, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ», ζητούσαν επιτακτικά την κοπή και απομάκρυνση των δέντρων που είχαν σπάσει από την κακοκαιρία του χειμώνα καθώς και την αποκομιδή των κλαδιών που είχαν κοπεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο καθαρισμών κοντά τους στύλους μεταφοράς ρεύματος. Επιπλέον, επεσήμαναν την ανάγκη η Πυροσβεστική να επαναφέρει τις περιπολίες στον Κιθαιρώνα. 

Στις 5 Ιουλίου, η Πυροσβεστική απάντησε στο αίτημα των κατοίκων του Αγίου Νεκταρίου, σημειώνοντας ότι «στην εγγύς περιοχή έχει προβλεφθεί η στελέχωση και εκπομπή τριών περιπολικών οχημάτων ως περιπολικά ελέγχου επιτήρησης και άμεσης επέμβασης». Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν –σήμερα– ότι τα περιπολικά τελικά δεν διατέθηκαν. Η ανταπόκριση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ήταν άμεση, με τον επικεφαλής της Βασίλη Παπαγεωργίου να ζητεί από την περιφέρεια, τον δήμο, το δασαρχείο να εξετάσουν το περιεχόμενο της επιστολής και να απαντήσουν «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας». Η ΓΓΠΠ εξάλλου είχε κοινοποιήσει σε δήμο και περιφέρεια την επιστολή – κραυγή αγωνίας και ενός κατοίκου της περιοχής, ο οποίος έλεγε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σπασμένα δέντρα έχουν αφεθεί και θυμίζουν ένα τεράστιο BBQ με προσάναμμα που περιμένει μια σπίθα για να παραδώσει στις φλόγες τον Κιθαιρώνα και το Ορος Πατέρας. Η δημοτική αρχή, η νομαρχία αλλά και το δασαρχείο που δεν προχωράει χρόνια τώρα στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών είναι άφαντοι». Ο κ. Βασίλης Παπαγεωργίου είχε κοινοποιήσει την επιστολή στον Δήμο Μάνδρας και στην Περιφέρεια Αττικής, τονίζοντάς τους ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης» στο πλαίσιο του προγράμματος

«Δρυάδες» καθώς και ότι ο Δήμος Μάνδρας «έχει χρηματοδοτηθεί με 101.200 ευρώ για την κάλυψη εξόδων πυροπροστασίας. 

Ο κύκλος της αλληλογραφίας έκλεινε με την απάντηση της Περιφέρειας Αττικής. Ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης διευκρίνιζε ουσιαστικά ότι η περιφέρεια ήταν αρμόδια να συνδράμει μόνο έπειτα από μια μεγάλη φυσική καταστροφή και όχι στον τομέα της πρόληψης. «Οι περιπτώσεις κινητοποίησης της Περιφέρειας Αττικής αναφέρονται μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (…) αφορούν στον περιορισμό των επιπτώσεων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT