ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους την Τετάρτη κυβερνητικά στελέχη.

Εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους την Τετάρτη κυβερνητικά στελέχη.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Υπάρχει ο νόμος και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε κάποιο σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Όλες οι κρίσιμες δομές του κράτους είναι σε προτεραιότητα. Έχουμε το εργαλείο στη διάθεση μας και εφόσον χρειαστεί θα το ενεργοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή όλα αξιολογούνται, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη και κανένα σχέδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο Mega.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε «lockdown» για τους ανεμβολίαστους

Σε ανάλογη τοποθέτηση προέβη, μιλώντας στον ANT1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανέφερε: «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν κριθεί αναγκαίο. Πάντα αυτό είναι μια επιλογή αν επιδεινωθούν τα υγειονομικά δεδομένα. Ή αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς και για άλλες υπηρεσίες».

Όπως έγραφε άλλωστε σήμερα η «Κ», χθες, κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ, τέθηκε ξανά το θέμα, με την κεντρική κατεύθυνση να είναι πως το επόμενο διάστημα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για την επέκτασή της. Κεντρικός στόχος για την κυβέρνηση, άλλωστε, όπως ειπώθηκε παραπάνω, είναι να φτάσουμε το ένα εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμούς σε σχέση με σήμερα, προσεγγίζοντας το τείχος ανοσίας. 

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου δεν αφήνουν, εξάλλου, περιθώρια παρερμηνειών για την αξία του εμβολίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 319 συμπολίτες μας ήταν διασωληνωμένοι λόγω COVID. Από αυτούς, οι 291 (91%) είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, και μόλις 28 (9%) είναι εμβολιασμένοι. Αν υποθέσουμε, συνεπώς, ότι όλοι οι Ελληνες είχαμε κάνει το εμβόλιο, χθες θα είχαμε κάτι παραπάνω από το 1/10 των ΜΕΘ COVID κατειλημμένο, δηλαδή περίπου 50 ΜΕΘ αντί των 319.

Με αυτά τα δεδομένα, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού το επόμενο διάστημα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είναι πολύ πιθανή, με πρώτες στη λίστα να είναι, όπως επίσης είχε μεταδώσει η «Κ», οι ένστολοι –Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας– και ακολούθως οι δημόσιοι υπάλληλοι πρώτης γραμμής. Ενα στοιχείο που κάνει πολύ πιθανή την επέκταση είναι η έγκριση της τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer από τον FDA, που δείχνει πως το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές.