Στην Κρήτη η πρώτη εκκλησία – εμβολιαστικό κέντρο

Στην Κρήτη η πρώτη εκκλησία – εμβολιαστικό κέντρο

Στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου στις Αρχάνες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κρητική πλατεία, ένας πρίγκιπας παγκοσμίου φήμης χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Λίγα μέτρα μακριά και τρία χρόνια αργότερα, ένας ορθόδοξος ναός γίνεται ο πρώτος στην Ελλάδα στον οποίο, για λίγες ώρες, οι πιστοί δεν θα προσέρχονται μόνο για την προσευχή.

Για λίγες ώρες, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, μια άλλη πίστη θα οδηγήσει κατοίκους και μη των Αρχανών, μιας κωμόπολης 20 λεπτά μακριά από το Ηράκλειο –την οποία το 2018 είχε επισκεφθεί ο πρίγκιπας Κάρολος– στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου: η πίστη στην επιστήμη. Στις 6 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, θα προσέλθουν στον ναό για να εμβολιαστούν.

Η πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας μετατρέπεται για πρώτη φορά εκκλησία στην Ελλάδα σε εμβολιαστικό κέντρο, είναι πρωτοποριακή για μια χώρα στην οποία μεγάλο ποσοστό των αντιεμβολιαστών σχετίζεται με την Εκκλησία, είτε από την πλευρά κληρικών είτε πιστών. Κάποιοι όμως θέλησαν να δείξουν πως επιστήμη και Εκκλησία, όχι μόνο μπορούν να συμπορεύονται, αλλά αυτή είναι και η χριστιανική δίοδος, σύμφωνα με τον ιερέα του ναού.

«Σκοπός είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Εκκλησία δεν είναι εναντίον, ότι ενδιαφέρεται και για την πνευματική και για τη σωματική υγεία», αναφέρει στην «Κ» ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης, χάρη στον οποίο μετουσιώνεται η συγκεκριμένη ιδέα. «Το Ευαγγέλιο λέει “φύλαξε το σώμα σου ως καθαρτήριο της ψυχής”», λέει ο ίδιος, «είμαστε υποχρεωμένοι να προφυλάξουμε την υγεία του σώματός μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να σαμποτάρει την επιστήμη, η θεολογία με την επιστήμη πρέπει να συνεργάζονται».

Η συγκεκριμένη συνεργασία ξεκίνησε όταν ο πατήρ Ανδρέας συναντήθηκε τηλεοπτικά με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη. «Εδώ και καιρό ψάχνουμε μια τέτοια σημειολογική διαδικασία, να δώσει τον τόνο της συμβολής της Εκκλησίας στους εμβολιασμούς, διότι μια μικρή μερίδα ιεραρχών και παπάδων αντιστρατεύονται», λέει στην «Κ» ο κ. Τζανάκης. «Αξιοποιήσαμε τη διάθεση του πατέρα Ανδρέα», συμπληρώνει, και το εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχει και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. 

Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν στον ναό θα λάβουν τη δόση του εμβολίου Johnson & Johnson και έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να δηλώσουν πως θέλουν να εμβολιαστούν, αν και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ελένη Μπορμπουδάκη, λέει πως θα υπάρχει και δυνατότητα εμβολιασμού για όσους τελευταία στιγμή «αλλαξοπιστήσουν». «Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης είναι ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό επισκεπτών», τονίζει. «Είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε τείχος ανοσίας προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε ασφαλείς», αναφέρει. Ο κ. Τζανάκης θεωρεί πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βοηθήσει. «Είμαι ενθουσιασμένος διότι θα έχει πολύ θετική συμβολή στην καλή εξέλιξη της εμβολιαστικής προσπάθειας της χώρας», τονίζει. 

Οι αντιδράσεις είναι ήδη ενθαρρυντικές – πιστοί που μέχρι πρότινος ήταν αντιεμβολιαστές έχουν ήδη αλλάξει γνώμη. «Εχουμε μερικούς αρνητές», αναφέρει ο π. Ανδρέας. «Γύρω στα 10 με 15 άτομα αυτή τη στιγμή έχουν πειστεί. Με ενδιαφέρει το μήνυμα να έχει απήχηση,  ότι η Εκκλησία συμπορεύεται με την επιστήμη».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή