Τα πρώτα Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ ανοίγουν τις πόρτες τους τον Οκτώβριο

Τα πρώτα Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ ανοίγουν τις πόρτες τους τον Οκτώβριο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Οκτώβριο θα ξεκινούν να δέχονται μαθητές τα πρώτα δέκα Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ. Στόχος τους είναι η άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, μέσω νέων ειδικοτήτων και νέων οδηγών κατάρτισης προσαρμοσμένων στις οικονομικές και επαγγελματικές ανάγκες του τόπου που ζουν.  

Τα πέντα πρώτα Πειραματικά ΙΕΚ στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής καινοτομιών στο σύστημα της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και θα συμβάλλουν στον καλύτερο σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων κατάρτισης, ώστε να καλλιεργηθούν και να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης.

Τα πέντε Πειραματικά ΙΕΚ:

  • Πειραματικό ΙΕΚ Καρδίτσας
  • Πειραματικό ΙΕΚ Πάτρας
  • Πειραματικό ΙΕΚ Γλυφάδας
  • Πειραματικό ΙΕΚ Θέρμης
  • Πειραματικό ΙΕΚ Λαμίας

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, προβλέπονται 5 Θεματικά ΙΕΚ, τα οποία θα στοχεύουν στην υποστήριξη μίας ολιστικής εφαρμογής και λειτουργίας ειδικοτήτων, που αντιστοιχούν σε στοχευμένους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας και σε ευρύτερες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων λειτουργίας και εφαρμογής καλών πρακτικών. 

Τα πέντε Θεματικά ΙΕΚ:

  • Θεματικό ΙΕΚ STEAM Αιγάλεω (Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών)
  • Θεματικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Υπηρεσιών Ευεξίας
  • Θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών Φυσικού Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Αναψυχής
  • Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Ιωαννίνων Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης στα Ιωάννινα με έδρα την Ι.Μ. Βελλά
  • Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Διδυμοτείχου Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης με έδρα το Σουφλί.

Υπενθυμίζεται πως της λειτουργίας Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ προηγήθηκε η ίδρυση των πρώτων έξι Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων. «Τα νέα Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ θα συμβάλλουν με καινοτόμες μεθόδους και καλές πρακτικές στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα μας και την άμεση διασύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε ποιοτική Επαγγελματική Κατάρτιση με εύρος, που θα καλλιεργεί επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελμάτων. Δίνοντας στις νέες και τους νέους μας επιλογές που ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις, τις κλίσεις, τις επιθυμίες τους, αλλά και επιλογές με πραγματικό αντίκρισμα στην κοινωνία και την αγορά εργασίας» δήλωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότητες και πρόγραμμα σπουδών

Στον σχεδιασμό των ειδικοτήτων και των προγραμμάτων σπουδών των ΙΕΚ και των ΕΠΑΛ που επίσης αλλάζουν, λόγο θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι (επιχειρήσεις, επαγγελματικοί φορείς, επιμελητήρια). Και αυτό διότι μέχρι τώρα το σύστημα επικρίνεται ότι οργανώθηκε με βάση το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι τις ανάγκες των επιχειρήσεων, που διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Ενδεικτικά, κάθε περιφέρεια ή δήμος θα μπορεί να οργανώσει ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας της περιοχής.

Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί την επιλογή των ΙΕΚ ενδεδειγμένη για όσους δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής, καθώς οι ειδικότητες των ΙΕΚ αποτυπώνουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου στην Ελλάδα, μόλις το 28% των μαθητών επιλέγουν τη διαδρομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 48%. Την ίδια στιγμή, 51% των αποφοίτων ΕΠΑΛ δηλώνουν ότι βρήκαν σταθερή δουλειά εντός έξι μηνών με την ολοκλήρωση των σπουδών τους έναντι 34% των αποφοίτων ΓΕΛ. Για παράδειγμα, για τον δυναμικό τομέα της ενέργειας, στα μεταλυκειακά ΙΕΚ υπάρχει η ειδικότητα τεχνικού εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον τομέα της ενέργειας, 49% των ελληνικών επιχειρήσεων δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω μη εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Το ίδιο συμβαίνει στον τομέα της υγείας – το 29% των ελληνικών επιχειρήσεων απάντησε σχετικά, την ίδια στιγμή που στα ΙΕΚ προσφέρονται 15 σχετικές ειδικότητες.

Τέλος, για τους αποφοίτους των ΙΕΚ που θα επιθυμούν να συνεχίσουν σε ΑΕΙ το πιστοποιημένο πτυχίο των ΙΕΚ θα μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για φοίτηση στο πανεπιστήμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή