Μ. Θεοδωρίδου: Παιδί, ένα στα πέντε κρούσματα

Μ. Θεοδωρίδου: Παιδί, ένα στα πέντε κρούσματα

Τη σημασία του εμβολιασμού και στα παιδιά ανέδειξε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Υπ. Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων ένα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία του εμβολιασμού και στα παιδιά ανέδειξε, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων ένα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στην εξέλιξη της νόσου στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες.

«Η εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή: Τον Μάιο του 2021 αποτελούσαν το 7,5% των κρουσμάτων ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 20% και μάλιστα με κλειστά σχολεία».

«Ενα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά», σημείωσε.

Η κ. Θεορωρίδου χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σκωτίας, όπου τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου και τα κρούσματα στα παιδιά ξεπέρασαν το 30%.

 

Επικαλούμενη διεθνείς μελέτες η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις δυσμενείς ψυχολογικές επιπτώσεις και την επιβάρυνση στην υγεία που επέφεραν οι καραντίνες στα παιδιά, γεγονός που μπορεί να αρθεί, όπως είπε, με τον εμβολιασμό.

Το lockdown, είπε, επηρέασε σημαντικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς με βάση διεθνείς μελέτες, 25% των παιδιών εμφάνισε κατάθλιψη και 20% σημαντικά αυξημένο άγχος, την τελευταία χρονιά, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με την χρονιά που προηγήθηκε.

Απευθύνοντας έτσι έκκληση σε γονείς και μαθητές να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, σημείωσε: «Άμεσα το ‘κουδούνι χτυπά’ για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων».

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων. Και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Διαβάστε επίσης⇒ Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστο το 91.42% των διασωληνωμένων

Μέσα Σεπτεμβρίου η έγκριση της 3ης δόσης από EMA 

Οσον αφορά στην έγκριση της 3ης δόσης από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (ΕΜΑ), η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι αυτή αναμένεται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η ίδια εξήγησε ότι ήδη η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά το θέμα της τρίτης δόσης. «Θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε. Αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου. Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση αυτή για την τρίτη δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλια mRNA».

Σε σχετική ερώτηση για το αν αναμένεται κάποιο νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητείται για πολύ αργότερα και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα mRNA εμβόλια, αυτά είναι αποτελεσματικά για τις παρούσες μεταλλάξεις και κυρίως την μετάλλαξη Δέλτα.

 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σημείωσε:

«Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε καθημερινά όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται» ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για όσους υγειονομικούς δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό έως την 1η Σεπτεμβρίου ο κ. Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επιστροφή μισθού, ο οποίος θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς ενώ για την επαγγελματική εξέλιξη όσων υγειονομικών τεθούν σε αναστολή τόνισε ότι με την επιστροφή τους στην εργασία ίσως δεν τεθούν στις ίδιες υπηρεσίες καθώς οι ανάγκες στο υγειονομικό σύστημα ίσως θα έχουν αλλάξει. 

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

Τέλος, o ΓΓ πρωτοβάθμιας φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους παρέθεσε τα νεότερα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Όπως είπε σήμερα Δευτέρα ξεπεράστηκαν οι 11.350.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 57,3% του γενικού πληθυσμού και 66,5% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.715.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54,5% στο γενικό πληθυσμό και 63,6% στον ενήλικο πληθυσμό.

Την Δευτέρα αναμένονταν να γίνουν περίπου 30.000 εμβολιασμοί. Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 20.000 σε καθημερινή βάση , ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 164.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Ως προς τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα, αυτά,  συνυπολογιζομένων και των ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί κυμαίνονται ως εξής: 
 
85 και άνω: 73%.
80-84:  73%.
75-79: 85%.
70-74:  79,3%.
65-69:  80,9%.
60-64: 77,1%.
55-59:  74,6%.
50-54: 71,5%.
45-49: 68,7%.
40-44:  64,1%.
35-39: 57%.
30-34:  55,9%.
25-29: 54,8%.
18-24: 44,8%.
15-17: 19,5%.
12-14: 8,4%.

Σχετικά με το πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 7.330 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 5.500 πολίτες.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή