ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δασαρχείο Πεντέλης: Αναστέλλεται το κυνήγι αγριογούρουνων

Δεν θα πραγματοποιηθεί, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το κυνήγι αγριογούρουνων, το οποίο είχε προαναγγελθεί μετά τις πυρκαγιές στην Αττική

Δασαρχείο Πεντέλης: Αναστέλλεται το κυνήγι αγριογούρουνων

Δεν θα πραγματοποιηθεί, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το κυνήγι αγριογούρουνων, το οποίο είχε προαναγγελθεί μετά τις πυρκαγιές στην Αττική.

Με εντολή του δασαρχείου Πεντέλης, αναστέλλεται η αυριανή δράση που προέβλεπε την επέμβαση συνεργείου κυνηγών σε ορεινή θέση στον Διόνυσο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δασαρχείου, στην παρούσα χρονική περίοδο θα εντατικοποιηθεί το μέτρο της παγίδευσης με ήπιο τρόπο των αγριόχοιρων εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και η άμεση απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον από όπου προήλθαν, μέτρο που, όπως υπογραμμίζεται, ούτως η άλλως είναι σε εξέλιξη και έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν.

Τέλος, όπως επισημαίνει το δασαρχείο Πεντέλης, οι δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου παρακαλούνται από την υπηρεσία να εντατικοποιήσουν τα συνοδευτικά μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και για την αποτελεσματική προστασία τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και των τετράποδων επισκεπτών.

Υπενθυμίζεται ότι αγριογούρουνα, αναζητώντας τροφή και καταφύγιο, έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αττικής, μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Αποστάσεις από δήμους και περιφέρεια

Σημειώνεται ότι η δράση που είχε προγραμματιστεί και η οποία περιλάμβανε κυνήγι αγριογούρουνων, είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Νωρίτερα, αποστάσεις από τη δράση που προγραμματιζόταν έλαβαν με ανακοινώσεις τους οι δήμοι Διονύσου και Πεντέλης.

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος Διονύσου, προσθέτοντας πως «δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και “δράση” που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021, η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο δασαρχείο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση».

Και συνεχίζει: «Ο δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη φυσική καταστροφή “Μήδεια” και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία. Γι’ αυτό τον λόγο καλούμε το δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων. Ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, σε στενή συνεργασία με την ειδική σύμβουλο Φιλοζωίας, Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου και τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο, Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του Δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση, που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων. Επίσης, ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Διονύσου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων, έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία-περάσματα αγριόχοιρων στον δήμο».

Από τη δική του μεριά, ο δήμος Πεντέλης, επίσης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Στον δήμο Πεντέλης απαγορεύεται το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς του». Και καταλήγει ως εξής: «Ο δήμος Πεντέλης, δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του Δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης. Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη».

Περιφέρεια Αττικής: Τα δασαρχεία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας

Σε ανακοίνωσή της, η περιφέρεια Αττικής σημείωσε ότι τίθεται υπέρ της μετακίνησης των αγριόχοιρων από τον αστικό ιστό και ενάντια στη θανάτωσή τους.

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αποδίδουν στην περιφέρεια Αττικής την παρότρυνση του Δασαρχείου Πεντέλης για εξολόθρευση του πλεονάζοντα πληθυσμού των αγριόχοιρων από τους  Κυνηγετικούς Συλλόγους, διευκρινίζεται ότι τα Δασαρχεία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως πρόσθεσε η περιφέρεια Αττικής, «μέχρι πρότινος ανήκαν στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, επί πολλές δεκαετίες, ενώ από τον Αύγουστο με νομοθετική ρύθμιση εντάχθηκαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οποιαδήποτε σύγχυση με τις αποφάσεις αυτές, που αποδίδουν στην Περιφέρεια Αττικής εντολή για μαζική εκτέλεση των άγριων ζώων είναι λανθασμένη».

«Αντίθετα, η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ της διάσωσης της ήμερης και άγριας πανίδας στον τόπο μας και της προστασίας των πληθυσμών των ζώων, τόσο των ζώων συντροφιάς, όσο και των άγριων ζώων, και καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες με πρωτοβουλίες και δράσεις της προς αυτή την κατεύθυνση, σε πνεύμα σύμπνοιας και με τους Φιλοζωικούς συλλόγους με τους οποίους συνεργάζεται άριστα. Σε ό,τι αφορά την ηθική και το πλαίσιο της κυνηγετικής δραστηριότητας, η περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζει ως συμμάχους της τους Έλληνες κυνηγούς, τους Κυνηγετικούς Συλλόγους αλλά και τις φιλοζωικές οργανώσεις, ως προς το  στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας και τη διάσωση της πανίδας, που τόσο ακραία πλήττεται από την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, πάντα βάσει του νομοθετικού πλαισίου» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Στο συγκεκριμένο ζήτημα που έχει ανακύψει με την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος αριθμού των αγριόχοιρων, που κάνουν μάλιστα την εμφάνιση τους σε περιοχές, κυρίως της Ανατολικής Αττικής, η θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής έχει εξαρχής ευθυγραμμισθεί με την τοποθέτηση του Δήμου Διονύσου, υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, όπως η μετακίνησή τους και η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος του Πεντελικού όρους κ ενάντια στην θανάτωση των ανυπεράσπιστων ζώων». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις