Παράταση ζωής στα αγριογούρουνα της Εκάλης

Παράταση ζωής στα αγριογούρουνα της Εκάλης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σταμάτησε τη σημερινή «κυνηγετική εξόρμηση», που είχε προγραμματίσει το Δασαρχείο Πεντέλης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίστωση χρόνου έλαβαν τα αγριογούρουνα στην περιοχή της Εκάλης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος παρενέβη ώστε να ματαιωθεί η σημερινή «κυνηγετική εξόρμηση», την οποία είχε προγραμματίσει το Δασαρχείο Πεντέλης ως μέσον ελέγχου του υπερπληθυσμού τους. Την αντίθεσή του είχε εκφράσει και ο Δήμος Διονύσου, που υποστήριξε ότι οι αστικές πυρκαγιές στην Αττική άσκησαν ήδη μεγάλη πίεση στην άγρια πανίδα. 
Επειτα από πολλές αναφορές πολιτών για αγριογούρουνα μέσα στις αστικές περιοχές της Εκάλης, το Δασαρχείο Πεντέλης αποφάσισε να προγραμματίσει για σήμερα από κοινού με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου εξόρμηση από τα πάνω όρια της Εκάλης έως την περιοχή Αλούλα Διονύσου. Το δασαρχείο ζήτησε τη συνδρομή υπαλλήλων των Δήμων Διονύσου και Κηφισιάς προκειμένου να ελέγχεται η περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονος Κηφισιάς και να αποτρέπεται η είσοδος πολιτών σε δασικές περιοχές.

Ο Δήμος Διονύσου αντέδρασε στην απόφαση του δασαρχείου, καλώντας το να μην επιλέξει λύσεις που περιλαμβάνουν τη θανάτωση των ζώων. «Ο δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη φυσική καταστροφή “Μήδεια” και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία. Γι’ αυτόν τον λόγο καλούμε το δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών. Ο δήμος σε αυτήν τη φάση τοποθετεί προειδοποιητικές πινακίδες σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Ακολούθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, που ζήτησε την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης του Δασαρχείου Πεντέλης. Οπως επισημαίνεται, η θανάτωση ζώων προβλέπεται υποχρεωτικά σε περιπτώσεις ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη, καθώς είναι επικίνδυνο να μεταδοθεί σε χοιροτροφικές μονάδες. Πρόσφατα το ΥΠΕΝ έδωσε με εγκύκλιο παράταση στο κυνήγι αγριογούρουνου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς «παρά τα διαχειριστικά μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνεται και συνεχής αναφορά στις μεγάλες ζημιές που προκαλούνται από αυτούς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή