Συλλαλητήριο αντιεμβολιαστών: Πέντε συλλήψεις στο Σύνταγμα

Συλλαλητήριο αντιεμβολιαστών: Πέντε συλλήψεις στο Σύνταγμα

Μετά τα επεισόδια στο συλλαλητήριο των αντιεμβολιαστών έγιναν 47 προσαγωγές.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η σύριγγα οδηγεί στη σήραγγα του τρόμου». «Το εμβόλιο είναι η πύλη της κολάσεως». «Το εμβόλιο είναι το πρόσχημα, στόχος είναι το πιστοποιητικό και η ενσωμάτωσή του στην ταυτότητα». Πρόκειται για ορισμένα μόνο απ’ όσα ακούστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη συγκέντρωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Σύνταγμα. Ηταν η πρώτη συγκέντρωση των «αντιεμβολιαστών» μετά το καλοκαίρι και σ’ αυτή συμμετείχαν –σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ– περισσότερα από 8.000 άτομα. 

Το κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση απηύθυναν, σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, το κίνημα «Ελεύθεροι Ξανά» με επικεφαλής τον γιατρό Φαίδωνα Βόβολη, η Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ) του έγκλειστου για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή Γιάννη Λαγού, ενώ σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο κάλεσαν ακόμα διαδικτυακές ομάδες, όπως για παράδειγμα το γκρουπ στο Facebook «Μαγαζιά χωρίς Μπόλι» που αριθμεί πάνω από 8.000 ακολούθους. Το «παρών» έδωσαν και υποστηρικτές του επίσης έγκλειστου για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή Ηλία Κασιδιάρη, πετώντας μάλιστα φέιγ βολάν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 

Παρότι η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ., ήδη από τις 6 το απόγευμα οι διαδηλωτές είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος. Κρατούσαν ελληνικές σημαίες, σημαίες του Βυζαντίου, μαύρες σημαίες με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος», ενώ αρκετοί κρατούσαν ξύλινους σταυρούς ή ακόμα και θρησκευτικές εικόνες. Από τα μεγάφωνα που ήταν εγκατεστημένα στην πλατεία ακούγονταν χαιρετισμοί και μηνύματα που απηύθυναν εκπρόσωποι των διοργανωτών. Ανάμεσα σ’ αυτούς ένας μοναχός που έλεγε ότι προέρχεται από τη Μονή Εσφιγμένου, ο οποίος κατηγόρησε την ηγεσία της Εκκλησίας ότι υπηρετεί τη «νέα τάξη πραγμάτων». Πάντως, η Μονή Εσφιγμένου σε ανακοίνωσή της χθες κατήγγειλε «παράνομη χρήση του ονόματός της από άτομα με τα οποία δεν σχετίζεται» στο αντιεμβολιαστικό συλλαλητήριο.

Αλλος ομιλητής επιτέθηκε στα ΜΜΕ καλώντας τους συγκεντρωμένους «να σπάσουν τις τηλεοπτικές αλυσίδες που τους κρατούν αιχμαλώτους στο τηλεοπτικό τους σπήλαιο» και χαρακτήρισε «γυρολόγους των ΜΜΕ» τους επιστήμονες που σε συνεντεύξεις τους τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Από τα μικρόφωνα της πλατείας Συντάγματος ακούστηκαν ακόμα απόψεις όπως ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει να ελέγξει την κοινωνία με όχημα το εμβόλιο» κ.ά. Ανάμεσα σ’ εκείνους που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν Ελληνας που δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», ένας κατά δήλωσή του εκπρόσωπος των στρατιωτικών γιατρών αλλά και μια καθηγήτρια Παιδαγωγικής σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.   

Στις 8.15 και ενώ ο βασικός ομιλητής καλούσε τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν ειρηνικά, μια ομάδα ατόμων που βρισκόταν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη πέταξε μπουκάλια και καπνογόνα κατά των αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης αλλά και της υδροφόρας για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Προσήχθησαν 47 άτομα, από τα οποία 5 συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Οι τέσσερις κατηγορούνται για επιθέσεις κατά των αστυνομικών και ο πέμπτος για απείθεια.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή