«Ώρα μηδέν» για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Πώς θα καλυφθούν τα κενά

«Ώρα μηδέν» για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Πώς θα καλυφθούν τα κενά

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή καθηκόντων τίθενται από αύριο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία το προσωπικό των μονάδων Υγείας μπορεί να κάνει έστω και την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της COVID-19, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και η οποία, όπως διαμηνύουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Από σήμερα ενεργοποιείται επίσης και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ η νέα παραλλαγή «M»

Ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε κατά την άφιξή του στο υπουργείο Υγείας ότι «είναι η πρώτη ημέρα, ήρθαμε από το πρωί, εργαζόμαστε και ενημερωνόμαστε».

«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε» είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: «Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα».

Το σχέδιο για τη λειτουργία του ΕΣΥ μετά τις αναστολές

Το υπουργείο Υγείας θα αντιμετωπίσει την επικείμενη «μεγάλη έξοδο» των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το ΕΣΥ με ανακατανομή του προσωπικού εντός των νοσοκομείων, συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, αναπλήρωση όσων τεθούν σε αναστολή καθηκόντων με επικουρικό προσωπικό και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εστίασης, φύλαξης κ.ά..

Πρώτο βήμα είναι η τελική καταγραφή των εμβολιασμένων. Σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό εντός του τελευταίου εξαμήνου. Οσοι δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες και δεν έχουν λάβει έγκριση εξαίρεσης λόγω προβλημάτων υγείας από τις αρμόδιες επιτροπές, θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων και όπως διευκρίνισε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.

Μετά την καταγραφή θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου, όπως αυτό έχει συνταχθεί από το υπουργείο Υγείας, τις ΥΠΕ και το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, με αναδιάταξη δυνάμεων και συγκεκριμένα καλύτερη κατανομή του προσωπικού εντός των μονάδων, αλλά και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων σε επίπεδο μονάδας Υγείας ή και ΥΠΕ με μετακινήσεις του εμβολιασμένου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όσο γίνεται τα κενά.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να καλύψει κενά –κατά προτεραιότητα σε μονάδες υγείας και ειδικότητες όπου το απασχολούμενο ανεμβολίαστο προσωπικό είναι μοναδικό και δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης με μετακινήσεις και συγχωνεύσεις– με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις (και δυνατότητα ανανέωσής τους για άλλους τρεις μήνες) ή και με μπλοκάκι. Σήμερα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών. Οι προσλήψεις θα γίνουν με fast track διαδικασίες και είναι ενδεικτικό ότι η υπογραφή των σχετικών εγγράφων θα γίνεται από τον διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ και όχι από τον υπουργό Υγείας.

Προϋπόθεση για την «επιστροφή» ενός υγειονομικού που τίθεται σε αναστολή καθήκοντος είναι να έχει εμβολιαστεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο τμήμα προσωπικού του νοσοκομείου του. Ωστόσο, θα αναλάβει τα καθήκοντα που θα του ορίσει η υπηρεσία του με βάση τις ανάγκες της μονάδας Υγείας και όχι απαραίτητα τα καθήκοντα που είχε πριν τεθεί εκτός μάχης.

Αντιδράσεις

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», προγραμμάτισε το πρωί συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. «Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μυτιλήνη: Κινητοποιήσεις κατά της αναστολής εργασίας

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν εργαζόμενοι το πρωί, έξω από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιασθεί. ‘Αλλη ομάδα εργαζομένων προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων του διοικητή και της διεύθυνσης προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Συγκέντρωση εργαζομένων στα Χανιά

Στους 109 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων «’Αγιος Γεώργιος», που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19 και από σήμερα τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι συνολικά 1341, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης, το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων στο νοσοκομείο είναι αυτό των γιατρών 97%, δηλαδή 255 από 263, και ακολουθεί το διοικητικό προσωπικό με ποσοστό 94%, δηλαδή 111 από 118 εργαζόμενους.

Σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού εμβολιάστηκε το 91% δηλαδή 551 από 598, ενώ στο λοιπό προσωπικό έχει εμβολιαστεί το 89% δηλαδή, 424 από 471.

Το πρωί, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν την άποψη ότι οι αναστολές εργασίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα ζήτησαν την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή