Συναγερμός στο Λιμενικό για παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία

Συναγερμός στο Λιμενικό για παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία

Μετά τις μαζικές προσπάθειες παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία να διαπλεύσουν το Αιγαίο με προορισμό τις ακτές της Νότιας Ιταλίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία στα στελέχη του Λιμενικού προκαλούν οι μαζικές τα τελευταία εικοσιτετράωρα προσπάθειες παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία να διαπλεύσουν το Αιγαίο με προορισμό τις ακτές της Νότιας Ιταλίας.

Μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα και συγκεκριμένα στο διάστημα από 28 έως 30 Αυγούστου τρία σκάφη –ιστιοπλοϊκά και θαλαμηγοί– με συνολικά πάνω από 200 μετανάστες έμειναν ακυβέρνητα, τα δύο κοντά στα Κύθηρα και το τρίτο στη Μήλο. Σ

ύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», ακόμα δεκαπέντε τέτοια σκάφη από την Τουρκία κατάφεραν στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, την Ιταλία. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά των τελευταίων ημερών έχουν θορυβήσει το Λιμενικό και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με τα στελέχη των δύο υπηρεσιών να προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή εάν τα πρόσφατα συμβάντα σηματοδοτούν αλλαγή στον τρόπο δράσης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.  

Το πρώτο από τα τρία περιστατικά εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου, όταν σκάφος του Λιμενικού εντόπισε να πλέει ακυβέρνητο ανατολικά των Κυθήρων ιστιοπλοϊκό χωρίς επιβάτες. Από την αυτοψία προέκυψαν ενδείξεις ότι στο σκάφος επέβαιναν μετανάστες και έπειτα από έρευνες στο νησί των Κυθήρων βρέθηκαν 72 παράτυποι μετανάστες, υπήκοοι Ιράκ και Ιράν. Μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Λέρου, ενώ ως διακινητές συνελήφθησαν δύο Ουκρανοί ναυτικοί. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα εντοπίστηκε δεύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος να έχει προσαράξει σε βραχώδη περιοχή, δυτικά των Κυθήρων. Σε αυτό επέβαιναν 35 Ιρακινοί μετανάστες, ενώ δύο από τους διασωθέντες, Τούρκοι υπήκοοι, συνελήφθησαν ως οι εγκέφαλοι της διακίνησης. Το τρίτο περιστατικό καταγράφηκε το πρωί της 30ής Αυγούστου. Ανοικτά της Μήλου στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν θαλαμηγό με μηχανική βλάβη, στην οποία επέβαιναν 34 μετανάστες από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Οπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το σκάφος είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ιταλία.

Η επιστολή

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, αυτού του τύπου τα σκάφη αποπλέουν συνήθως από το Τσεσμέ, τη Σμύρνη, τη Μαρμαρίδα και την Αττάλεια με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας. Μεταφέρουν από 30 έως και πάνω από 100 άτομα, με το κόστος που καταβάλλουν οι διακινούμενοι να φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ», από τις αρχές του έτους 95 τέτοια σκάφη έχουν καταφέρει να καταπλεύσουν στην Ιταλία, με τον αριθμό των διακινούμενων μεταναστών να υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 6.000. Το φαινόμενο, πάντως, άρχισε να καταγράφεται με μεγάλη ένταση το περυσινό καλοκαίρι. Με επιστολή της προς την Κομισιόν, μάλιστα, η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας είχε επιστήσει την προσοχή στις Βρυξέλλες για τον κίνδυνο ναυαγίου στην ανοικτή θάλασσα. Σκοπός της διπλωματικής πρωτοβουλίας ήταν η άσκηση πίεσης προς τις Αρχές της Τουρκίας προκειμένου να εμποδίζουν τον απόπλου των σκαφών με τους μετανάστες από τα παράλια της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή