Κορωνοϊός: Γιατί απομακρύνεται το σημείο καμπής στη μάχη κατά της πανδημίας

Κορωνοϊός: Γιατί απομακρύνεται το σημείο καμπής στη μάχη κατά της πανδημίας

Όλοι αυτοί που μιλούσαν για «έξοδο» από την πανδημία σταμάτησαν και άρχισαν να θέτουν νευρικά ερωτήματα

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησε πολλά υποσχόμενο, με τις μάσκες στις ΗΠΑ να αποτελούν παρελθόν, τις αγκαλιές και τα φιλιά να βρίσκουν τον δρόμο τους μετά από έναν χειμώνα υπό αυστηρούς περιορισμούς και τους Αμερικανούς να αναμένουν το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία χάθηκε και έδωσε τη θέση της σε ένα «καυτό» φθινόπωρο.

Αναδυόμενες μεταλλάξεις

Ένας από τους βασικότερους λόγους της αντιστροφής του κλίματος και των δεδομένων ήταν η μετάλλαξη Δέλτα που άρχισε να σαρώνει τα πάντα στο διάβα της, καθώς και η «ανάδυση» της μετάλλαξης Mu. Όλοι αυτοί που μιλούσαν για «έξοδο» από την πανδημία σταμάτησαν και άρχισαν να θέτουν νευρικά ερωτήματα: «Πότε θα δούμε το σημείο καμπής στην καταπολέμηση της Covid-19; Πότε και πώς θα επιστρέψουμε σε κάτι που θα θυμίζει “κανονικότητα” και θα έχει διάρκεια;».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα της υγείας λένε πως αυτές είναι λάθος ερωτήσεις. «Δεν φαίνεται στον ορίζοντα γρήγορο και σαφές σημείο καμπής, ούτε ένα “Χ” στο ημερολόγιο που θα επισημαίνει την ημερομηνία κλειδί, την ημέρα δηλαδή θα που υποδεικνύει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα υπάρχουν λιγότερα κρούσματα, λιγότεροι θάνατοι, λιγότερα νοσοκομεία στα όριά τους».

Το θανατηφόρο κύμα που μαίνεται αυτή τη στιγμή σε πολλές περιχές μπορεί να περάσει, αλλά καθώς ο ιός υποχωρεί σε ένα μέρος, μπορεί τόσο εύκολα να σαρώσει ένα άλλο. «Φαίνεται ότι το στενό παράθυρο για την καθολική διαγραφή του ιού από την επιφάνεια του πλανήτη έκλεισε από τα μη εμβολιασμένα δάχτυλά μας», ανέφεραν ειδικοί.

Αλλά επειδή δεν ζούμε το καλύτερο σενάριο, δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο χειρότερο, σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό Βίβεκ Μούρθι. «Είμαστε σε μία διαχειρίσιμη αλλά συνάμα διακεκαυμένη ζώνη», πρόσθεσε.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να σας πούμε ότι η επιτυχία δεν ισοδυναμεί με 0 κρούσματα. Η επιτυχία μοιάζει με πολύ λίγους ανθρώπους στο νοσοκομείο και πολύ λίγους να πεθαίνουν», επεσήμανε ο Μούρθι.

Η ανθεκτικότητα της «Μu» 

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί και η μετάλλαξη «Μu», που -ωστόσο- δεν τρομάζει τους επιστήμονες. Αποτελεί μεν αντικείμενο έρευνας αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι η παραλλαγή που πρωτοεντοπίστηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021 μπορεί να… αχρηστεύσει τα υπάρχοντα εμβόλια, ούτε καν ότι μπορεί να υπερκεράσει την κυριαρχούσα Δέλτα.

Όπως επισημαίνει το Conversation, σε ενδελεχή ανάλυση των γνωστών και πιθανών επιπτώσεων του νέου στελέχους του κορωνοϊού, η Μu πράγματι φέρει μεταλλάξεις που μπορεί να την κάνουν πιο ανθεκτική έναντι των υπαρχόντων εμβολίων. Ωστόσο έχει σημασία ότι ενώ κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, δεν φαίνεται να ξεπερνά τη Δέλτα σε εξάπλωση.

Όπως και τέσσερις άλλες μεταλλάξεις, η Ήτα, η Γιώτα, η Κάππα και η Λάμδα, έτσι και η «Mu» φέρει κάποια στοιχεία που δυνητικά μπορεί να την καταστήσουν επικίνδυνη, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία επ’ αυτού. Είναι πιθανό η «Mu» να έχει τέτοιες αλλαγές στη λεγόμενη «πρωτεΐνη ακίδα» της, τον στόχο των εμβολίων δηλαδή, που να την καθιστούν λιγότερο ευάλωτη στα εμβόλια.

Η πρόωρη άρση μέτρων και το peak της Ινδίας

Στις ΗΠΑ πολλοί έβαλλαν κατά της κυβέρνησης και του CDC για εκτός χρόνου άρση των μέτρων. Όπως ότι εκδόθηκε πολύ βιαστικά η οδηγία για μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Οι επικριτές είπαν ότι μπερδεύτηκαν οι πολίτες. Η πρόεδρος του CDC, από την πλευρά της τόνισε ότι έτσι ήθελε να ενθαρρύνει για τον εμβολιασμό -και η απαλλαγή από τη μάσκα να θεωρηθεί δέλεαρ για τους διστακτικούς.

Ωστόσο, εκείνη η χρονική στιγμή, αυτή η αναλαμπή της κανονικότητας, ήταν κάτι τόσο μικρό. Μια βραχυπρόθεσμη εκεχειρία με έναν μεταλλασσόμενο ιό. Ακόμα και όταν τα πράγματα έγιναν καλύτερα στις ΗΠΑ, η μετάλλαξη Δέλτα οδηγούσε την Ινδία σε επικίνδυνα όρια, με το χάος να επικρατεί παντού. 

Πολλοί επιδημιολόγοι αναμένουν τώρα ότι ο κορωνοϊός θα είναι ενδημικός, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εδώ για να μείνει. Αλλά ακόμα κι αν ο ιός επιμένει, δεν σημαίνει μια διαρκή πανδημία. Με την πάροδο του χρόνου, η ανθρώπινη ανοσία θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσω του εμβολιασμού και της φυσικής μόλυνσης. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Οι επιστήμονες θα αναπτύξουν νέες θεραπείες και στο τέλος η Covid-19 μπορεί να γίνει μία από τις πολλές ασθένειες που κυκλοφορούν, που μερικές φορές ακόμη κι αν σκοτώνουν, δεν φέρνουν τον κόσμο σε θανατηφόρο αδιέξοδο.

Μέχρι τότε, η πρόκληση είναι να μάθουμε πώς να συνυπάρξουμε με αυτό, με επιμέλεια και όσο μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε.

Η πανδημία και το …ρυμουλκό

Για το μέλλον, η καταπολέμηση της πανδημίας μοιάζει περισσότερο με ρυμουλκό παρά με πόλεμο στο πεδίο της μάχης. Απλώς πρέπει να συνεχίσουμε να τραβάμε πιο δυνατά από ό,τι ο κορωνοϊός. Μερικές φορές θα τραβήξουμε μπροστά με αποτέλεσμα περιόδους σχετικής κανονικότητας και μερικές φορές ο ιός θα μας τραβά πίσω σε στιγμές προ εμβολίου. Θα εξακολουθούμε, όμως, να προσαρμοζόμαστε με τελικό στόχο την ανάκτηση της ζωής μας, οικονομικής και συναισθηματικής, όπως μπορούμε.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή