ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός: Από 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Πρώτα για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους, στη συνέχεια για τους άνω των 60 ετών και όσους έχουν συμπληρώσει οκτώ μήνες από τη β΄ δόση

Εμβολιασμός: Από 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, ενώ υπό εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων υγειονομικών, καθώς 6.000 άτομα έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Την ίδια στιγμή ενώ τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης ή και αποκλιμάκωσης, συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, όπως και ο αριθμός όσων χρειάζεται να διασωληνωθούν. Την επόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης εμβολίου για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους συμπολίτες μας, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα μήνυμα sms την προηγούμενη ημέρα στο κινητό τους προκειμένου να ενημερωθούν και να προχωρήσουν στο κλείσιμο του σχετικού ραντεβού. Στο πρόγραμμα της τρίτης δόσης εμβολιασμού θα ακολουθήσουν τα άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και όσοι διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Προσέθεσε ότι θα δοθεί στη συνέχεια προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν συμπληρώσει οκτώ μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου, στόχος είναι να δοθεί η τρίτη δόση σε άτομα των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων έχουν μειωθεί και «ενδεχομένως χρειάζονται μια βελτίωση».

Η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Σαφή προειδοποίηση προς τους γονείς απηύθυνε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως λέγοντας (ΣΚΑΪ) ότι δεν θα δικαιολογούνται οι απουσίες μαθητών σε περίπτωση που οι γονείς τους δεν τους στείλουν στο σχολείο λόγω φόβου έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος στο τμήμα τους. Με βάση τις ιατρικές οδηγίες, η αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος προβλέπεται μόνο εάν νοσήσουν τουλάχιστον οι μισοί μαθητές. «Υπάρχει πρωτόκολλο, έχουμε βάλει πολύ αυστηρά τεστ», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας. Οσο για το αν προκύψει περίπτωση μαθητή που αρνείται να εμβολιαστεί και να κάνει τεστ κορωνοϊού, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι «δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα». 
47 νεκροί στο 24ωρο

Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, το τελευταίο 24ωρο ακόμα 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, οπότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών φτάνει πλέον τους 13.933. Παράλληλα εντοπίστηκαν 1.765 νέα κρούσματα, ενώ τα συνολικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 46.363. 

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.712 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 και το 61,5% εξ αυτών άνδρες. Από αυτούς, 343 (90,5%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9,5%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).