Σπουδές Φιλολογίας: Οι βάσεις και οι προτεραιότητες

Σπουδές Φιλολογίας: Οι βάσεις και οι προτεραιότητες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλήνιων Εξετάσεων συνεχίζονται οι συζητήσεις και τα σχόλια για το ύψος τους στα διάφορα τμήματα όλων των ΑΕΙ. Στα συμπεράσματα παραβλέπεται συχνά ο σύνθετος τρόπος υπολογισμού του πραγματικού ύψους των βάσεων σε κάθε τμήμα. 

Χαρακτηριστική η περίπτωση των φιλολογικών τμημάτων. Παίρνουμε ως παράδειγμα το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ: φαινομενικά η βάση εισαγωγής μειώθηκε (12.847 μόρια). Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Ισως το ύψος της δεν βρίσκεται στα «δυσθεώρητα» επίπεδα της δεκαετίας του ’70 ή των επόμενων δεκαετιών, όμως η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που αποτυπώνεται από μόνο τον αριθμό των μορίων. Ο αριθμός εισακτέων, ο συντελεστής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) ή η παρατήρηση του καταλόγου επιτυχόντων στο σύνολό του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης των βάσεων. Το συγκεκριμένο τμήμα, εφαρμόζοντας μια γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική, διατήρησε στο υψηλό επίπεδο της προηγούμενης δεκαετίας (με μεγάλη διαφορά υψηλότερο των ομοειδών τμημάτων πανελληνίως, ακόμη και αυτών με μεγαλύτερο αριθμό μελών ΔΕΠ) τον αριθμό των εισακτέων (296), παρά τη μεγάλη μείωση του αριθμού των διδασκόντων του λόγω της κρίσης. Και αυτό με θυσίες του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού. Επέλεξε επίσης το 1 ως συντελεστή της ΕΒΕ. Ετσι αποτυπώνεται μείωση της βάσης εισαγωγής, ενώ στην πραγματικότητα το Φιλολογίας ΕΚΠΑ είναι σε υψηλό επίπεδο, πολύ υψηλότερο από τα άλλα φιλολογικά ή συγγενή τμήματα όλης της χώρας. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι ο πρώτος εισακτέος έχει συγκεντρώσει 19.080 μόρια και οι πρώτοι πενήντα άνω των 17.000 μορίων. Με τέτοιο φοιτητικό δυναμικό το τμήμα προσφέρει υψηλό επίπεδο σπουδών και οι απόφοιτοί του διακρίνονται στον παγκόσμιο επιστημονικό και επαγγελματικό στίβο.

Με αφορμή τα παραπάνω, για ενίσχυση αυτού του επιστημονικού κλάδου, έχει ενδιαφέρον να προβληθούν η αξία και οι δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων των φιλολογικών τμημάτων, καθώς υπάρχουν ελλείψεις στη σχετική ενημέρωση που έχει το ευρύ κοινό. Τα φιλολογικά τμήματα όλης της χώρας δεν προετοιμάζουν αποκλειστικά φιλολόγους που θα στελεχώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αν και αυτό και μόνο είναι πολύ σημαντική εθνική προσφορά, αφού συνδέεται με την παιδεία και την πνευματική καλλιέργεια της νέας γενιάς, είναι δε ευοίωνες οι επαγγελματικές προοπτικές των φιλολόγων, καθώς ξεκίνησαν πάλι οι διορισμοί σε Γυμνάσια και Λύκεια. Τα φιλολογικά τμήματα ενισχύουν την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, την προβολή του πολιτισμού μας, το διεθνές ενδιαφέρον για την αρχαία και τη νέα ελληνική παιδεία. Οι απόφοιτοί τους διακρίνονται για τους ευρείς πνευματικούς ορίζοντες, που τους επιτρέπουν να συνδυάζουν την επιστήμη τους με πολλές από τις νέες τάσεις και προοπτικές στους ερευνητικούς και επαγγελματικούς κλάδους της κοινωνικής, πολιτικής, διοικητικής και οικονομικής ζωής της  Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εκτός όμως από την ενημέρωση που εμείς θα προσφέρουμε, η ίδια η Πολιτεία με τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς της είναι καιρός να θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη αυτής της πνευματικής, εκπαιδευτικής αλλά κυρίως εθνικής προσφοράς των Ελλήνων φιλολόγων και των πανεπιστημιακών τμημάτων, που χρόνια τώρα αγωνίζονται αθόρυβα και αποτελεσματικά να τους εκπαιδεύσουν.
 
* Η κ. Ελένη Καραμαλέγκου είναι ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή