Υπόθεση Novartis: Σε καθεστώς προστασίας για δύο ακόμη χρόνια «Κελέση» και «Σαράφης»

Υπόθεση Novartis: Σε καθεστώς προστασίας για δύο ακόμη χρόνια «Κελέση» και «Σαράφης»

Με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας δεν μπορούν να γίνουν γνωστά τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Οικονομική Εισαγγελία επιλύθηκε τελικά το θέμα που είχε προκύψει για το πώς θα μπορούσαν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δύο τον αριθμό, στην υπόθεση της Novartis που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου έπειτα από απόφαση της Βουλής. Η αρμόδια εισαγγελέας, που υπηρετεί στην Οικονομική Εισαγγελία, έκρινε ότι οι εν λόγω μάρτυρες, που είχαν καταγγείλει δέκα πολιτικούς για δωροληψία, ανάμεσά τους και πρώην πρωθυπουργούς και σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη –ήταν τα μόνα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους–, θα μείνουν σε καθεστώς προστασίας για δύο ακόμα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστά τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά, κ.λπ. Για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πολιτικούς που είχαν καταγγελθεί χωρίς στοιχεία (Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης κ.ά.), οι οποίοι ζήτησαν επιμόνως την άρση της προστασίας τους για να μπορέσουν να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης.

Η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που διενεργεί τις ανακρίσεις για την υπόθεση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και λοιπών, δεν δέχθηκε τον αποχαρακτηρισμό των μαρτύρων αυτών. Αντίθετη γνώμη –και μάλιστα εμπεριστατωμένη– διατύπωσε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία υποστήριξε ότι η βασική υπόθεση της Νovartis με τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας είναι άλλη υπόθεση από την ενοχοποίηση των πολιτικών χωρίς στοιχεία και ως εκ τούτου η προστασία των εν λόγω μαρτύρων στη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου δεν πρέπει να διατηρηθεί.

Το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να αποφανθεί σχετικά έκρινε ότι την αρμοδιότητα επιλύσεως του θέματος έχει η Οικονομική Εισαγγελία. Ετσι το θέμα επιλύθηκε τελικά από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αντωνία Γεωργίου και η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου προχώρησε στην εξέταση των μαρτύρων με τις κωδικές τους ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Τώρα, σε ό,τι αφορά την πορεία των ανακρίσεων εις βάρος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εισαγγελέων Διαφθοράς και λοιπών συμμετόχων, η δικαστική έρευνα βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών, αλλά εκτιμάται ότι η πρόοδος του ανακριτικού έργου θα καθυστερήσει, καθώς θα προταθούν και θα εξεταστούν από τους εμπλεκομένους σειρά μαρτύρων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή