Σιγοτραγουδώντας στον Μίκη

Σιγοτραγουδώντας στον Μίκη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και χθες η προσέλευση απλών πολιτών στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Ανδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, πολλοί απ’ αυτούς κρατώντας λίγα λουλούδια ή σιγοτραγουδώντας ένα του τραγούδι, έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του έναν σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, αλλά και μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. 

Το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη είπαν χθες και οι Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός, που έφτασαν μαζί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης. Η εμβληματική ταινία «Z» του Κώστα Γαβρά το 1969, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, βασισμένη στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού για τη δολοφονία Λαμπράκη, έχει τη μουσική υπογραφή του Θεοδωράκη, ο οποίος αν και εξόριστος τότε στη Ζάτουνα Αρκαδίας είχε στείλει μήνυμα στον Γαβρά να χρησιμοποιήσει όποια σύνθεσή του επιθυμούσε. Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη Αθηνών «τελετή αποχαιρετισμού» και για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Στα Χανιά οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στη Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια. Στις 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως ακριβώς το επιθυμούσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή