Οι τελικές ρυθμίσεις για τα ζώα συντροφιάς

Οι τελικές ρυθμίσεις για τα ζώα συντροφιάς

Στην Ολομέλεια το πρόγραμμα «Αργος». Τι προβλέπει για στείρωση, καταφύγια, μητρώο και επιδοτήσεις δήμων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “Aργος” και λοιπές διατάξεις», το οποίο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. 

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς έχει την υποχρέωση να στειρώσει το κατοικίδιό του σε χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά την απόκτησή του, εφόσον πρόκειται για ζώο που είναι άνω του ενός έτους. Εναλλακτικά, οι ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς που προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εντοπιστεί ο γεννήτορας και κατ’ επέκταση ο ιδιοκτήτης του σε περίπτωση εγκατάλειψης των νεογέννητων που θα προκύψουν. Παράλληλα, οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους γενετικό υλικό προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνες για τις ασθένειες των ζώων. 

Η υποχρέωση των ιδιοκτητών για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού αρχίζει την 1η Μαρτίου 2022, ενώ η παράλειψη της μιας ή της άλλης πράξης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ο ορισμός της κακοποίησης του ζώου –το άρθρο 24 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης–, πράξη που αποτελεί πλέον κακούργημα. Οι προβλεπόμενες ποινές για τη θανάτωση ζώου είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή που μπορεί να ανέλθει έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων και γάτων –με βάση όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο– αναλαμβάνουν οι δήμοι, οι οποίοι υποχρεώνονται να έχουν πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η παροχή ιατρικής περίθαλψης και η συμμετοχή στην πλατφόρμα υιοθεσιών. Παράλληλα, είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν ή να είναι συμβεβλημένοι με καταφύγιο για τη φιλοξενία ζώων συντροφιάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται μέσω του προγράμματος «Αργος» η χρηματοδότηση των δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την αγορά εξοπλισμού, ενώ ετησίως θα δίνονται στους δήμους 15 εκατ. ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων. 

Πληροφοριακό σύστημα

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος: του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), που περιλαμβάνει υπομητρώα, τα οποία είναι τα εξής: 

– Καταγραφή και Παρακολούθηση Ζώων Συντροφιάς.

– Φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, όπου καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα σωματεία, τα οποία θα μπορούν να συνεργάζονται με τους δήμους.

– Επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφέων, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παράνομης εκτροφής και διακίνησης. 

– Αποθετήριο διαβατηρίων.

– Πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

– Εθελοντική αιμοδοσία ζώων συντροφιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή