Σχολεία: Πρώτο κουδούνι υπό την απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα»

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι υπό την απειλή της μετάλλαξης «Δέλτα»

Τα μέτρα προστασίας και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων ενόψει του νέου σχολικού έτους

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού στιγματίζει την έναρξη της σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα εν μέσω πανδημίας. Μπορεί η κυβέρνηση, το σύστημα Υγείας, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να έχουν την εμπειρία του Σεπτεμβρίου του 2020, ωστόσο φέτος η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» θεωρείται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά των κρουσμάτων στα σχολεία. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις γονέων, οι οποίοι θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι εάν δουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο. 

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας, όπως προκύπτει από τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στα σχολεία, δίνει βάρος στον αυστηρό έλεγχο των μαθητών στην περίπτωση που βρεθεί κρούσμα σε ένα τμήμα και όχι στην αναστολή λειτουργίας του. Και βέβαια στον εμβολιασμό των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, έχει ζητηθεί από τους 14.000 διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους συλλόγους γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών.

Παράλληλα, την Παρασκευή το υπουργείο παρουσίασε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων ενόψει του νέου σχολικού έτους. «Οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν εντός της τάξης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων, εκτός από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός) ή έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο», υπενθυμίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «εάν ένας μαθητής ή μέλος του προσωπικού εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα όταν βρίσκονται στο σχολείο, απομονώνονται, ο υπεύθυνος COVID-19 επικοινωνεί με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού στην περίπτωση μαθητή και ακολουθεί ιατρική αξιολόγηση. Εφόσον κριθεί απαραίτητο διενεργείται διαγνωστικός έλεγχος για την COVID-19. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το ύποπτο κρούσμα παραμένει σε απομόνωση, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του», διευκρινίζει το κείμενο. 

Το μήνυμα

Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στο μήνυμά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρει ότι «εκτός από την περαιτέρω αναβάθμιση των σχολείων μας, θέτουμε άλλον έναν κοινό στόχο: στις σχολικές μας αίθουσες να αντηχούν όλο τον χρόνο παιδικές φωνές και μαθήματα. Η τηλεκπαίδευση –όσο πολύτιμη κι αν στάθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο– δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση. Γι’ αυτό θωρακίζουμε, όλοι μαζί, την υγεία μας, τη δική μας και των γύρω μας. Εμβολιαζόμαστε, ελεγχόμαστε τακτικά, φοράμε τις μάσκες μας, τηρούμε τα μέτρα, μένουμε ασφαλείς. Το καίριο όφελος της συλλογικής προσπάθειας: η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και η σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα».

Μηνύματα σε μαθητές ξεχωριστά ανά βαθμίδα και εκπαιδευτικούς απέστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή