Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)

Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)

Η προσέλευση των παιδιών και των συνοδών τους έγινε χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα θρανία επέστρεψαν χιλιάδες μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας, στα οποία πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός.

Η προσέλευση των παιδιών και των συνοδών τους έγινε χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)-1

Στο μήνυμά της για τη νέα σχολική χρονιά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ανέφερε πως «προτεραιότητα του υπουργείου είναι τα μαθήματα φέτος να γίνουν δια ζώσης με όλα τα μέτρα ασφαλείας».

«Σύμμαχός μας, η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους και μεγάλο “όπλο”, το εμβόλιο», τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, από σήμερα «αλλάζουν πολλά και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης», όπως νηπιαγωγείο από τα τέσσερα χρόνια, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο. Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως προχώρησαν σχεδόν 12.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ενώ «ενισχύθηκε ο ρόλος του εκπαιδευτικού και η σχολική μονάδα αποκτά περισσότερη αυτονομία».

Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)-2

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στον αγιασμό στο νέο σχολείο Δαμασίου στον Τύρναβο, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο είχε καταστραφεί από τον σεισμό του περασμένου Μαρτίου. 

Σημειώνεται πως φέτος εισάγονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, 123 νέα προγραμμάτων σπουδών, αναβαθμίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενισχύονται τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, ενώ ιδρύονται τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)-3

Με τι μέτρα ανοίγουν τα σχολεία

  • Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
  • Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
  • Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
  • Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.
  • Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.
  • Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)-4

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
  • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)-5
Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)-6
Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)-7
Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισε η νέα σχολική χρονιά (φωτογραφίες)-8

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή