Νέες διαψεύσεις για την επιστολή των «160» για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ

Νέες διαψεύσεις για την επιστολή των «160» για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διαψεύσεις από προσωπικότητες που φέρονται να έχουν υπογράψει το κείμενο των «160» κατά της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών. 

Το κείμενο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων.

Αρχικώς, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε ανάρτηση του, μεταξύ άλλων τόνισε: «160 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία άντρες, διαστρεβλώνοντας κείμενα και χρησιμοποιώντας αποσπασματικές θεωρίες με επιστημονικοφανή τρόπο προκειμένου να συγκαλύψουν την ομοφοβία τους, ουσιαστικά συνδέουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ με την εγκληματικότητα, την υπογεννητικότητα και οποιοδήποτε άλλο θέμα αντιμετωπίζει η χώρα».

Ακολούθησε σειρά διαψεύσεων, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Την αρχή έκανε ο συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος δήλωσε «αιφνιδιασμένος» και «έκπληκτος» για το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα στους 160 που υπογράφουν μια διακήρυξη για την «υπογεννητικότητα» και τις απειλές «υπαρξιακής σημασίας» για την Ελλάδα και στρέφονται κατά της Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας. Ο συγγραφέας αναγνωρίζει τη διεκδίκηση της ισότητας όλων των πολιτών και των ομοφυλόφιλων, αλλά πιστεύει ότι η κοινωνία είναι ακόμη «ανώριμη» για να αποδεχτεί τα αιτήματα τους. 

Ολόκληρη η δήλωση Βαλτινού:

«Δεν έχω υπογράψει κανένα τέτοιο κείμενο απ’ όσο ξέρω, τουλάχιστον, ο ίδιος. Ο τρόπος που παρουσιάστηκε η υπογραφή μου με εκπλήσσει και με αιφνιδιάζει. Πίστευα ότι είμαι εκτός αυτής της υπόθεσης και δεν έχω λόγο να είμαι μέσα σε αυτή την ιστορία. Η υπογραφή μου δεν έχει θέση σε ένα κείμενο που θέλει να στήσει κάποιους στον τοίχο. Αναγνωρίζω τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και τη διεκδίκηση της ισότητας των ομοφυλόφιλων. Η κοινωνία όμως είναι ακόμα «άγουρη», ανώριμη να δεχτεί πράγματα αντίθετα σε μια παράδοση ζωής εκατονταετιών αυτού του τόπου». 

Στη συνέχεια, ο πρώην Γεν. Γραμματέας Παν/μίου Πατρών, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, προχώρησε επίσης σε δήλωση με την οποία διαψεύδει ότι έχει υπογράψει κάποιο σχετικό κείμενο:

«Σε διάφορες ιστοσελίδες δημοσιεύεται κείμενο διαμαρτυρίας, σχετικά με το δημογραφικό και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, στο οποίο με έκπληξή μου αναφέρομαι ως υπογράφων, χωρίς ποτέ να έχει τεθεί υπόψη μου το εν λόγω κείμενο από οιονδήποτε και το οποίο ουδέποτε υπέγραψα.

Με τιμή

Σπήλιος Παπαθανασόπουλος
πρώην Γεν. Γραμματέας Παν/μίου Πατρών»

Σήμερα, Δευτέρα, η Καθημερινή έλαβε και την παρακάτω διάψευση από τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιοχειρουργικής, Δ. Ηλιόπουλο:

«Με έκπληξη διαπιστώνω ότι έχω συμπεριληφθεί ως υπογράφων σε κείμενο διαμαρτυρίας σχετικά με το δημογραφικό και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο ουδέποτε υπέγραψα.

Με τιμή,
Δημήτριος Ηλιόπουλος
Αν. Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΕΚΠΑ»

Στο μεσοδιάστημα και ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής των «Ανιχνεύσεων» της ΕΡΤ 3 Παντελής Σαββίδης, προχώρησε σε διάψευση μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

«Κυκλοφορεί ένα κείμενο κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων το οποίο περιλαμβάνει το όνομά μου. Δεν με ρώτησε κανείς. Δεν είμαι κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων. Παρακαλώ τον διακινητή του κειμένου να αφαιρέσει το όνομά μου.

Παντελής Σαββίδης».

Ολόκληρη η ανάρτηση Γιατρομανωλάκη

Σε διάψευση προχώρησε επίσης και ο κ. Αντ. Γραμματικός πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, το όνομα του οποίου είχε συμπεριληφθεί στην εν λόγω «διακήρυξη», γνωστοποιώντας πως ούτε γνώριζε προηγουμένως, ούτε υπεγραψε οποτεδήποτε το κείμενο αυτό».