Σχολεία: Χαμόγελα στο πρώτο κουδούνι, αγωνία για τις γεμάτες τάξεις

Σχολεία: Χαμόγελα στο πρώτο κουδούνι, αγωνία για τις γεμάτες τάξεις

Σε στοίχημα για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας θα εξελιχθεί η φετινή σχολική χρονιά.

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στοίχημα για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας θα εξελιχθεί η φετινή σχολική χρονιά.

Παρότι ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%, γεγονός που επεσήμανε και στις σημερινές της δηλώσεις η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες που αντιστοιχούν στους μαθητές παραμένουν χαμηλά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μέχρι την Παρασκευή είχαν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών και 88.000 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών διαμορφώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στο 13% και 25% αντίστοιχα.

Στον σημερινό αγιασμό η κ. Κεραμέως ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς «που έχουν εμβολιαστεί με τρόπο μαζικό, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%», παρακινώντας «και εκείνους που απομένουν να εμβολιαστούν».

Η κ. Κεραμέως απηύθυνε έκκληση και στους γονείς των μαθητών 12 ετών και άνω, «να αξιοποιήσουν το δώρο της επιστήμης, να συμβουλευτούν τους γιατρούς, να διαβάσουν τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που έχει δημοσιοποιήσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών, που εξηγούν ακριβώς πόσο πιο ασφαλή είναι τα παιδιά μας όταν εμβολιάζονται».

Σχολεία: Χαμόγελα στο πρώτο κουδούνι, αγωνία για τις γεμάτες τάξεις-1

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό ώστε να διασφαλιστεί η δια ζώσης λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων εξήγησε: «Αν στο ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί προσθέσει κανείς ένα ποσοστό που έχει πρόσφατα νοσήσει, το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Άρα στους εκπαιδευτικούς έχουμε μία τεράστια κάλυψη, που δεν είχαμε πέρυσι. Επίσης έχουμε ένα πολύ ενισχυμένο πρωτόκολλο σε σχέση με πέρυσι. Όταν προκύπτει κάποιο κρούσμα η επιτροπή των ειδικών έχει εισηγηθεί πολλά αυξημένα εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά τεστ. Αν προκύψει κρούσμα μέσα σε τμήμα, τα παιδιά που είναι κοντά στον συγκεκριμένο μαθητή, θα κληθούν να κάνουν και επτά τεστ την εβδομάδα. Ακολουθούμε τη διεθνή τάση, συμβαδίζουμε με τη διεθνή τάση που υπαγορεύει υποχρεωτική χρήση της μάσκας, δυνατότητα εμβολιασμού και πάρα πολλά τεστ, εργαστηριακά τεστ δωρεάν από το κράτος».

Ο ρόλος των παιδιάτρων

Εφόσον εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των εφήβων θα μπορούσαμε να καταργήσουμε την υποχρεωτικότητα της μάσκας στις σχολικές μονάδες, τονίζει στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Εκφράζει, πάντως, την αισιοδοξία του ότι θα αυξηθούν πολύ τα ποσοστά εμβολιασμών «τώρα που εντάχθηκαν και οι παιδίατροι στη διαδικασία, δεδομένου ότι οι οικογένειες τούς έχουν εμπιστοσύνη και θα ακούσουν τις συμβουλές τους». 

Εως τώρα και ενώ η σχετική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού έχει ανοίξει από τον Ιούλιο τα ποσοστά των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί παραμένουν χαμηλά. Συγκεκριμένα, έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών (ποσοστό 13% του συνόλου) και 88.000 έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών (ποσοστό 25%). 

Και ενώ υπό κανονικές συνθήκες ο εμβολιασμός θα σήμαινε «απελευθέρωση» και θα ήταν υπόθεση ρουτίνας, στην πράξη δεν είναι καθόλου έτσι. 

Σχολεία: Χαμόγελα στο πρώτο κουδούνι, αγωνία για τις γεμάτες τάξεις-2

«Αρχικά είχαμε πάρει την απόφαση να μην εμβολιαστεί η κόρη μας. Σκεφτόμουν “γιατί να το κάνω αφού τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά”. Επειτα όμως αναλογίστηκα το σχολείο και όλο το άγχος που έχουμε περάσει. “Αν δεν βοηθήσω και εγώ, όλο αυτό δεν θα περάσει ποτέ” σκέφτηκα», λέει στην «Κ» η κ. Φαίδρα Δελή, ελεύθερη επαγγελματίας, για το πώς πήραν την απόφαση με τον σύζυγό της να εμβολιάσουν την κόρη τους, Μαρία, που φέτος θα πάει στο Γυμνάσιο. «Οταν το ανακοινώσαμε σε γνωστούς, μας κοίταζαν αποσβολωμένοι. Και η ίδια η Μαρία που στην αρχή ήταν χαρούμενη, όταν μίλησε με τους φίλους της άρχισε να έχει αμφιβολίες και να φοβάται. Φτάσαμε στο εμβολιαστικό κέντρο, και λίγο πριν κάνει το εμβόλιο, ξέσπασε σε κλάματα. Ωστόσο ήθελε να εμβολιαστεί», συμπληρώνει η κ. Δελή. Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία αισθάνεται παράξενα. «Από τη μια νιώθω ότι έκανα αυτό που έπρεπε. Από την άλλη το έχουν κάνει τόσο λίγα παιδιά, που είναι σαν να μην έχει σημασία. Αναρωτιέμαι, είμαστε ένας λαός που με το παραμικρό πηγαίνει στον γιατρό και παίρνει φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι εμπιστευόμαστε την επιστήμη. Τώρα γιατί δεν θέλουμε να εμβολιαστούμε;».

Ο –σχεδόν– 17χρονος Μάνος Βένιος, ο οποίος φέτος θα πάει στη Γ΄ Λυκείου, ήθελε να εμβολιαστεί από την πρώτη στιγμή. «Ρωτήσαμε τον γιατρό και είπε να το κάνω. Το συζητήσαμε οικογενειακώς και το αποφασίσαμε. Ετσι ξεμπερδεύω και από τη διαδικασία των self tests. Αν φοβήθηκα; Οχι, εμπιστεύομαι τους γιατρούς και την επιστήμη», λέει στην «Κ». 

Τα στοιχεία δεν αφήνουν πλέον αμφιβολία ότι τα παιδιά κάθε άλλο παρά αποτελούν απροσπέλαστη για τον ιό ομάδα.  

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, 3.425 παιδιά ηλικίας έως 17 ετών διαγνώστηκαν με COVID-19. Σταθερά πλέον αποτελούν το 25% των νέων κρουσμάτων. «Τα παιδιά πλήττονται περισσότερο γιατί είναι η ομάδα του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστη. Οσο τα κρούσματα στα παιδιά ανεβαίνουν, τόσο περισσότερο –βέβαια– κάποια νοσούν βαριά και καταλήγουν στο νοσοκομείο. Το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται αυξάνεται συνεχώς», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χρούσος. Προς το παρόν, επισημαίνει, έχουμε χάσει τρία παιδιά από COVID-19· δύο εφήβους –οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι– και ένα μωρό. 

Το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει εκτόξευση των κρουσμάτων στα παιδιά, κάτι που εξηγείται εν μέρει και από το γεγονός ότι θα πραγματοποιείται αυξημένος αριθμός τεστ, οπότε θα αποκαλύπτονται και κρούσματα ασυμπτωματικά, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εντοπίζονταν.

Αγιασμός με υπόκρουση Θεοδωράκη

Με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη υποδέχθηκαν τα παιδά του νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας στο Μαλεβίζι Κρήτης.

Η πρώτη ημέρα έμοιαζε με μέρα γιορτής. Μουσική, μπαλόνια, ζωγραφιές, χαμογελαστά πρόσωπα -άσχετα αν ήταν κρυμμένα πίσω από τις μάσκες – και γονείς που κρατούσαν σφιχτά τα μικρά χεράκια των παιδιών τους μέχρι να τα παραδώσουν στις έμπειρες Νηπιαγωγούς.

Ο Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο τελέστηκε στις 9:30 το πρωί από τους ιερείς Χαράλαμπο Μαυρίδη και Εμμανουήλ Ξυλούρη, παρουσία του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, του προέδρου της Κοινότητας Γαζίου, Βαγγέλη Παρασύρη και του προέδρου της ΔΕΥΑΜ, Τάσου Λιαδάκη.

Τα μέτρα

  • Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
  • Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
  • Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
  • Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.
  • Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.
  • Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής: Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή