Σχολεία: Πρώτο κουδούνι μιας ιδιαίτερης χρονιάς

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι μιας ιδιαίτερης χρονιάς

Χαμόγελα από τους μαθητές για την επανένωση και αγωνία για τη μετάλλαξη «Δέλτα»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χαμόγελα, οι χαρές και το άγχος πάντα ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Φέτος βέβαια, όπως και το 2020, η αισιοδοξία και η χαρά για την επανένωση με τους συμμαθητές και το άγχος των πρωτάρηδων μαθητών στιγματίζεται από την αγωνία πολλών –μαθητών, αλλά κυρίως γονιών και εκπαιδευτικών– για την πορεία της πανδημίας και το αποτύπωμά της στη σχολική κοινότητα. Oλοι μεταδίδουν μήνυμα αισιοδοξίας ενόψει της αρχής, ωστόσο ουδείς μπορεί να παραβλέπει πως θεωρείται δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ένα στα πέντε κρούσματα εντοπίζεται πλέον σε παιδιά. Αυτό φυσικά συναρτάται και με την αύξηση του αριθμού των τεστ. 

Η επιστροφή περίπου 1,3 εκατομμυρίου μαθητών και περίπου 140.000 εκπαιδευτικών στα σχολεία έγινε με ουρές για έλεγχο των πιστοποιητικών. Χαρακτηριστικά, σε πολυπληθή λύκεια της Αθήνας είχαν ανοίξει δύο ή και τρεις είσοδοι του κτιρίου στις οποίες ανά τριάδες οι καθηγητές ήλεγχαν τα πιστοποιητικά των μαθητών. Υπενθυμίζεται ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης (το τελευταίο εξάμηνο) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη και δαπάνη του εργαζομένου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές με θετικό τεστ θα πηγαίνουν για επιβεβαιωτικό έλεγχο και εν συνεχεία θα ανακοινώνονται τα τελικά αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση.

Ωστόσο, το βάρος πλέον δίνεται στους πολλούς ελέγχους των μαθητών και, όπως δήλωσε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «ο συστηματικός έλεγχος των μαθητών θα οδηγήσει σε αριθμητική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό δεν πρέπει να φοβίσει καθώς συνδέεται με την αύξηση των προληπτικών ελέγχων». Το μήνυμα από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που εκπέμπεται εμφατικά όλο το τρέχον διάστημα είναι να εμβολιαστούν οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων ώστε να «θωρακίσουν» τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. 

Από την άλλη, η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων θα αποφασίζεται στην περίπτωση που νοσήσουν τουλάχιστον οι μισοί μαθητές, οπότε το τμήμα θα περνάει σε τηλεκπαίδευση από τους εκπαιδευτικούς του. 

Τέλος, στην ανάγκη να αποκτήσουν τα παιδιά γερά θεμέλια, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος από τον παιδικό σταθμό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο Δήλεσι, όπου τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή