30.000 εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων σε μία εβδομάδα

30.000 εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων σε μία εβδομάδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων έναντι της COVID-19 καταγράφεται στη χώρα μας, με σχεδόν 30.000 άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών να έχουν σπεύσει να κάνουν το εμβόλιο την τελευταία εβδομάδα. Μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένουν οι αρμόδιες αρχές με την ενεργοποίηση και της δυνατότητας εμβολιασμού από τους παιδιάτρους, κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αυτή τη στιγμή το 25% των εφήβων 15 έως 17 ετών (90.000 άτομα) και το 13% των 12 έως 14 ετών (50.000 άτομα) έχει κάνει ήδη έστω μία δόση εμβολίου, ποσοστά στα οποία, εάν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί, ανέρχονται σε 26,5% και 14,5% αντίστοιχα. Την τελευταία εβδομάδα 16.000 παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών και 13.500 παιδιά 12 έως 14 ετών εμβολιάστηκαν. Εμβολιασμένο με έστω μία δόση είναι το 60% του γενικού πληθυσμού και το 56% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. 

«Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού πολλά ερωτήματα των γονιών και των ίδιων των εφήβων θα απαντηθούν από αυτούς που εμπιστεύονται περισσότερο σε ό,τι αφορά τα εμβόλια», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει κινητικότητα και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των εμβολίων σε μικρότερες ηλικίες, που δεν αποκλείεται να εγκριθεί από τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών και των φαρμακοποιών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας τις αμοιβές για τον προγραμματισμό των ραντεβού (10 ευρώ) και για τον εμβολιασμό (20 ευρώ στο ιατρείο και 50 ευρώ κατ’ οίκον). Εως και χθες στη διαδικασία εμπλέκονταν 159 ιδιώτες ιατροί και 14 ιατρεία και είχαν πραγματοποιηθεί 1.100 εμβολιασμοί (250 σε ιατρείο και 860 κατ’ οίκον). 

Παράλληλα, την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αναστολή καθηκόντων των υγειονομικών επανέλαβε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το θέμα εάν αυτός που θα εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι εμβολιασμένος».

Αρνητικό ρεκόρ

Την ίδια στιγμή, αρνητικό ρεκόρ γι’ αυτό το τέταρτο κύμα της πανδημίας καταγράφηκε χθες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.608 νέα κρούσματα της COVID-19 σε σύνολο 78.169 εργαστηριακών τεστ και 51 θανάτους ασθενών με COVID-19, που είναι ο υψηλότερος αριθμός απωλειών ζωής σε ένα 24ωρο σε αυτό το κύμα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 379 ασθενείς, εκ των οποίων οι 342 (90,24%), είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία ήταν 183. Στην Αττική εντοπίστηκαν 308 νέα περιστατικά COVID-19 και στη Θεσσαλονίκη 228. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή