ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Μαθητές δημοτικού χάνουν τη χρονιά λόγω αρνητών γονέων – Έκκληση της διευθύντριας στο kathimerini.gr

«Υπάρχουν παιδιά στην περιφέρεια που δεν φοίτησαν ούτε μία μέρα, λόγω των απόψεων των γονέων τους» τονίζει στο kathimerini.gr η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κα Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη

Κορωνοϊός: Μαθητές δημοτικού χάνουν τη χρονιά λόγω αρνητών γονέων – Έκκληση της διευθύντριας στο kathimerini.gr

«Υπάρχουν παιδιά στην περιφέρεια που δεν φοίτησαν ούτε μία μέρα, λόγω των απόψεων των γονέων τους». Δραματική έκκληση προς τους γονείς που αρνούνται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό και είναι κατά των self test, απευθύνει η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κα Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη, η οποία εξηγεί στο kathimerini.gr ότι υπάρχουν παιδιά που σχεδόν έχουν διακόψει τη φοίτηση.

«Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά στα Χανιά που δεν ήρθαν καθόλου στο σχολείο την προηγούμενη χρονιά, ενώ συνεχίζουν και φέτος την αποχή από τα μαθήματα». Σε ερώτηση του kathimerini.gr εάν είναι γενικευμένο το φαινόμενο, η εκπαιδευτικός απαντά: «δεν μπορώ να αποκαλύψω τα νούμερα γιατί είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό, είναι ποιοτικό. Έστω και ένα παιδί να μην μπορεί να φοιτήσει είναι πρόβλημα. Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά στην Περιφέρεια τα οποία δεν μπόρεσαν να απολαύσουν τη χαρά να πάνε στο σχολείο την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της συμπεριφοράς των γονέων τους. Πέρυσι είχαμε μιλήσει για ήπιες και ευαίσθητες πρακτικές, αλλά πλέον έχει περάσει ένας χρόνος και συνεχίζεται και φέτος αυτή η κατάσταση. Μάσκες θα φοράμε, τεστ θα πρέπει να κάνουμε, τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά;», αναρωτιέται η κα Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη.

Κορωνοϊός: Μαθητές δημοτικού χάνουν τη χρονιά λόγω αρνητών γονέων – Έκκληση της διευθύντριας στο kathimerini.gr-1
Η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κα Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη.

Η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων απευθύνει έκκληση στους γονείς ώστε να αντιληφθούν ότι τα παιδιά πρέπει να απολαύσουν το δημόσιο αγαθό που είναι η εκπαίδευση, αλλά και να καταλάβουν ότι είναι πολύ μεγάλες οι συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού.

Κ. Χρούσος: «Το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται αυξάνεται συνεχώς»

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, 3.425 παιδιά ηλικίας έως 17 ετών διαγνώστηκαν με COVID-19. Σταθερά πλέον αποτελούν το 25% των νέων κρουσμάτων. «Τα παιδιά πλήττονται περισσότερο γιατί είναι η ομάδα του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστη. Οσο τα κρούσματα στα παιδιά ανεβαίνουν, τόσο περισσότερο –βέβαια– κάποια νοσούν βαριά και καταλήγουν στο νοσοκομείο. Το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται αυξάνεται συνεχώς», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χρούσος. Προς το παρόν, επισημαίνει, έχουμε χάσει τρία παιδιά από COVID-19· δύο εφήβους –οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι– και ένα μωρό. 

Πρώτο κουδούνι με εντάσεις και μηνύσεις

Επεισοδιακή ήταν η τελετή του αγιασμού σε σχολεία της χώρας, καθώς υπήρξαν γονείς που αντέδρασαν έντονα με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου σημειώθηκε επεισόδιο με μητέρα μαθητή που πήγε το παιδί στο σχολείο χωρίς μάσκα και self test. Όταν την ενημέρωσαν για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρνήθηκε να τα εφαρμόσει και υπέβαλε μήνυση στον διευθυντή.

Στη συνέχεια η μητέρα, συνοδευόμενη από ένα ακόμα άτομο, κατευθύνθηκαν στο συγκρότημα των Γυμνασίων στην περιοχή του Ξηροκάμπου. Εκεί, ο συνοδός της ζητούσε να μάθει από το εκπαιδευτικό προσωπικό γιατί υποχρεώνουν τα παιδιά να φοράνε μάσκες. Στο συγκρότημα βρισκόταν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, ο οποίος μαζί με τους εκπαιδευτικούς του ζήτησαν να αποχωρήσει, καθώς δεν φορούσε μάσκα, ενώ δεν ήταν ούτε κηδεμόνας κάποιου μαθητή.

Δεν έλειψαν τα επεισόδια και στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, ένα επεισόδιο για το οποίο χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου, όπου οι γονείς ενός μαθητή διαμαρτύρονταν γιατί δεν επετράπη στο παιδί τους, το οποίο δεν είχε self test, να μπει στο σχολείο. Όπως αναφέρεται από αστυνομικές πηγές, οι γονείς μπήκαν στην αυλή χωρίς μάσκα και απαιτούσαν το παιδί τους να δώσει το παρών στον αγιασμό, ενώ φέρεται να απείλησαν τη διευθύντρια.

Τα μέτρα

Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων:

  • Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
  • Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
  • Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
  • Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.
  • Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής: Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

ΕΛΜΕ: Καθηγητές οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Πειραιά, την Τρίτη γονέας μαθητή Γυμνασίου στα Καμίνια προχώρησε με μήνυση κατά τριών μελών του συλλόγου διδασκόντων, επειδή «εφάρμοσαν το νόμο και αρνήθηκαν την είσοδο στο σχολείο στο παιδί του, μια και δεν διέθετε self-test, ενώ αρνούνταν να φορέσει και την προστατευτική μάσκα».

Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ, ακολούθως «περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο σχολείο και ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μπουν μέσα σε αυτό, ώστε να τούς οδηγήσει στο Τμήμα». Τόνισε, δε, ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, «έπειτα από πολύωρη κατάθεση, την (αναγκαστική κάτω από αυτές τις συνθήκες) υποβολή μήνυσης από τη Διευθύντρια του σχολείου και την παρέμβαση εισαγγελέα, οι εκπαιδευτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν οδηγήθηκαν δηλαδή στο αυτόφωρο».

Τελευταίες ειδήσεις