Εμβολιασμός: «Καμπανάκι» των ειδικών για τους άνω των 65

Εμβολιασμός: «Καμπανάκι» των ειδικών για τους άνω των 65

Παρατηρείται στασιμότητα στα ποσοστά εμβολιασμού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έκκληση προς τους ηλικιωμένους να σπεύσουν να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 απηύθυναν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη στασιμότητα που παρατηρείται στα ποσοστά εμβολιασμού στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ως δυσοίωνη.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξάνει σταδιακά και σήμερα το 53% αυτών αφορά άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών. Αντίστοιχα, ακόμα και μεταξύ περιοχών με υψηλό επιδημικό φορτίο υπάρχει διαφοροποίηση της ηλικιακής κατανομής των διαγνώσεων ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη: όπου αυτή είναι χαμηλή, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών είναι υψηλότερο. Και αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση και με βάση τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Σε ύφεση

Πάντως, οι ειδικοί επισήμαναν ότι η πανδημία είναι σε φάση ύφεσης, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να έχει μειωθεί την τελευταία εβδομάδα κατά 12%, τον αριθμό των θανάτων κατά 18% και την πίεση στο ΕΣΥ να περιορίζεται σταδιακά. Ωστόσο, όπως ανέφεραν, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αναμένεται να μείνει στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά έως και τα μέσα Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.322 νέα κρούσματα, 42 θανάτους ασθενών με COVID-19 και 359 διασωληνωμένους ασθενείς. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε περίπου 19.000, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν έως την Τετάρτη 2.172 και το 68% αυτών είναι άνω των 55 ετών.

Οι ειδικοί τόνισαν ότι σε αυτή τη φάση διανύουμε μια μεταβατική περίοδο της πανδημίας στη χώρα μας και δεν θα πρέπει να σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την εξέλιξή της από τον αριθμό των κρουσμάτων, με δεδομένο ότι οι πρακτικές ελέγχου της έχουν τροποποιηθεί και συνεπώς έχουν αυξηθεί τα τεστ που διενεργούνται. Ενδεικτικά, ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους. Ηδη από την περασμένη Δευτέρα εντοπίστηκαν μέσω των self tests και επιβεβαιώθηκαν 212 ασυμπτωματικά περιστατικά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών, που αποτελούν το 20% του αριθμού των διαγνώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πανδημία θα έχουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα και έως την προσεχή Παρασκευή οι περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας εντάσσονται στο επίπεδο 4 («κόκκινο») του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, που σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ. και απαγορεύεται η μουσική σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Τα ίδια μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν και σε Ευρυτανία και Αργολίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή