Απειλούμενα ζώα νεκρά από πυρά όπλου

Απειλούμενα ζώα νεκρά από πυρά όπλου

Μία αρκούδα στις Πρέσπες και ένας σπιζαετός στην Κρήτη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεμονωμένα περιστατικά ή ενδεικτικά μιας παρωχημένης αντίληψης των τοπικών κοινωνιών που αρνείται να σβήσει; Η δολοφονία δύο απειλούμενων ειδών, μιας αρκούδας στις Πρέσπες και ενός σπιζαετού στη νότια Κρήτη, από πυρά όπλου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων, που ζητούν από τις αρχές τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών. Το πρώτο περιστατικό έγινε την περασμένη Παρασκευή και δημοσιοποιήθηκε χθες από τις οργανώσεις «Καλλιστώ», Αρκτούρος και Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών.

Στην περιοχή του χωριού Βροντερό εντοπίστηκε νεκρή από πυροβόλο όπλο θηλυκή αρκούδα ηλικίας έξι ετών. «Δυστυχώς, δεν είναι το πρώτο ανάλογο περιστατικό στο συγκεκριμένο χωριό», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης «Καλλιστώ». «Αισθανόμαστε ότι κάποιος στην περιοχή θέλει να δώσει ένα μήνυμα, ότι δεν υπάρχει καμιά ανοχή στις ζημιές που ενδέχεται να προκαλέσει το απειλούμενο αυτό είδος. Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη απογοήτευση, καθώς τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την τοπική κοινωνία στο πλαίσιο δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Life Arcprom, έχουμε ιδρύσει ομάδα άμεσης επέμβασης για τις περιπτώσεις που οι αρκούδες κάνουν ζημιές, έχουμε βοηθήσει να δοκιμαστούν μέτρα πρόληψης ώστε να αντιμετωπιστεί η εξοικείωση των αρκούδων και η προσέγγισή τους σε οικισμούς. Η συγκεκριμένη αρκούδα ήταν ώριμη και ο θάνατός της μειώνει τις πιθανότητες αναπαραγωγικής επιτυχίας σε μια σχετικά “κλειστή” περιοχή, όπου ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων είναι περιορισμένος. Περιστατικά πυροβολισμού αρκούδων σε άλλες περιοχής δεν είχαμε ποτέ, παρά μόνο κάποια μεμονωμένα ακούσιων θανατώσεων από κυνηγούς. Πρέπει οι ανακριτικές διαδικασίες να κινηθούν γρήγορα ώστε να βρεθεί ο υπεύθυνος». Το δεύτερο περιστατικό κατεγράφη πριν από λίγες ημέρες στην Κρήτη. Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού και σημάνθηκε τον Απρίλιο του 2021 με δορυφορικό πομπό, στο πλαίσιο του προγράμματος Life Bonelli eastMed, βρέθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου νεκρός από πυροβολισμό σε αγροτική περιοχή νότια της Βασιλικής του Δήμου Γόρτυνας.

Οπως αποδείχθηκε από τη νεκροψία και τις ακτινολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν, το προστατευόμενο και απειλούμενο με εξαφάνιση στη χώρα μας αρπακτικό πουλί δολοφονήθηκε από βολή κυνηγετικού όπλου από σχετικά κοντινή απόσταση. Ο εντοπισμός του πουλιού κατέστη δυνατός χάρη στον δορυφορικό πομπό που εξέπεμπε σήμα μετακίνησής του. «Αυτά τα περιστατικά εσκεμμένης θανάτωσης προστατευόμενων ειδών, όπως τα αρπακτικά, είναι σοβαρά γιατί αναιρούν την προσπάθεια που έχει γίνει και τους πόρους που έχουν διατεθεί για την προστασία τους», σχολιάζει η Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. «Γίνεται ένα βήμα μπρος και δέκα πίσω, εξαιτίας και της εγκληματικής ανοχής των τοπικών κοινωνιών σε τέτοια θρασύδειλα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής. Οι θανατώσεις ζώων με όπλα έχουν μεν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν όμως ακόμα να υφίστανται και να καταγράφονται κάθε χρόνο. Κάποια στιγμή πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να δείξουν μηδενική ανοχή σε αυτές τις συμπεριφορές». Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια για θέματα άγριας πανίδας Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και ο εισαγγελέας, με εντολή του οποίου διενεργείται προανακριτική εξέταση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή