Εμβολιασμός: Από 30 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση – Σε ποιους θα χορηγείται

Εμβολιασμός: Από 30 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση – Σε ποιους θα χορηγείται

Από τις 30 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού. Για τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό αναμένονται περισσότερα δεδομένα από μελέτες

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19 θα έχουν από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου τα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί που ολοκλήρωσαν τον βασικό τους εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον έξι μήνες. Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η χορήγηση της τρίτης δόσης και στα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από κινητές ομάδες του προγράμματος «Ελευθερία». Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η λίστα με τους δικαιούχους της τρίτης δόσης θα ανανεώνεται τρεις με τέσσερις φορές τον μήνα, ώστε να προστίθενται και όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, που είναι και η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Για όσους έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια της AstraZeneca (υπολογίζονται σε περίπου 300.000 άτομα άνω των 60 ετών) η αναμνηστική δόση θα γίνει με εμβόλιο mRNA. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εξειδικεύσει τις λεπτομέρειες της τρίτης δόσης για όσους ο βασικός εμβολιασμός έγινε με AstraZeneca και Johnson&Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τρίτη έχει ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένα άτομα και ήδη 13.175 ασθενείς έχουν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.Το πράσινο φως για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αξιολογώντας επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς και τα αποτελέσματα από οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες. Οπως ανέφερε ενδεικτικά χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας το 59% των ασθενών που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID ήταν ηλικίας 60 έως 79 ετών, ενώ στην ίδια ηλικιακή ομάδα ανήκε το 48% των ατόμων που έχασε τη ζωή του ενώ είχε προσβληθεί από τον ιό.

Την ίδια στιγμή μελέτες για την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό έδειξαν ότι τόσο η χημική (αντισώματα) όσο και η κυτταρική ανοσία εκπίπτουν με την πάροδο του χρόνου και η έκπτωση αυτή είναι σημαντική σε άτομα άνω των 60 ετών. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής έλαβαν υπόψη αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, σύμφωνα με τα οποία το στέλεχος «Δέλτα» μεταβάλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική COVID-19. Οπότε ο εμβολιασμός με τρίτη δόση των υγειονομικών μειώνει την πιθανότητα διασποράς του ιού εντός των νοσοκομείων από ασυμπτωματικούς εμβολιασμένους εργαζομένους. Για το ενδεχόμενο σύστασης 3ης δόσης και στον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι αναμένονται περισσότερα δεδομένα από μελέτες που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι «η αναμνηστική τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος εφόσον έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία με το μονοδοσικό, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία του εμβολίου». Εως και χθες το 60,6% του γενικού πληθυσμού της χώρας είχε κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19 και το 56% είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (70% και 65,6% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα). Σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους 12 έως 17 ετών, 154.000 είχαν εμβολιαστεί ή είχαν προγραμματίσει ραντεβού. Ειδικότερα, αυτό ισχύει για το 17,44% των ατόμων 12 έως 14 ετών, το 30% των ατόμων 15 έως 17 ετών, ενώ στις ηλικίες από 18 έως 39 ετών τα ποσοστά (ανά πενταετία) κυμαίνονται από 51,3% έως 60,4%.

2.126 οι νέες λοιμώξεις, 39 θάνατοι

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.126 νέα κρούσματα της COVID-19, σε ένα σύνολο περίπου 80.000 εργαστηριακών τεστ (μοριακός έλεγχος και rapid test αντισωμάτων). Στην Αττική εντοπίστηκαν 369 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας προβληματίζει τους ειδικούς επιστήμονες, 341 κρούσματα και στη Λάρισα 101. Οι νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί 14.505 θύματα της νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 342 ασθενείς. (Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 379.) Το 91,5% (313) των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 128. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου είναι 191. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID ήταν χθες στο 79% (υποχώρησε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), και των απλών κλινών COVID στο 45,9%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή