Απεβίωσε η θρυλική «Πατ» της Αντίστασης

Απεβίωσε η θρυλική «Πατ» της Αντίστασης

Η Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου υπήρξε επικεφαλής της βρετανικής μονάδας δολιοφθορών Force 133 στην Αττική

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών η Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου, θρυλική μορφή της Εθνικής Αντίστασης. Γόνος ευκατάστατης αθηναϊκής οικογένειας, αποφοίτησε από το Αρσάκειο και σε ηλικία 18 ετών, το 1942, μπήκε στην Αντίσταση. Οπως είχε διηγηθεί η ίδια στην «Κ», αφορμή υπήρξε η επίσκεψη ενός Βρετανού αξιωματικού στο σπίτι της. Σκοπός του ήταν να ενημερώσει την οικογένειά της σχετικά με την τύχη της αδελφής της Σύλβιας, η οποία εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία και είχε φυγαδευθεί στην Αίγυπτο.

Η 18χρονη τότε Σύλβια εντάχθηκε στη Force 133, την περίφημη βρετανική μονάδα δολιοφθορών, με το επιχειρησιακό ψευδώνυμο «Πατ». Το διαμέρισμά της, επί της οδού Ακαδημίας 4, όπου βρισκόταν το οδοντιατρείο του πατριού της, έγινε συν τω χρόνω καταφύγιο Βρετανών. Τον Φεβρουάριο του 1944 κατάφερε να φυγαδεύσει τέσσερις Βρετανούς στρατιώτες που είχαν δραπετεύσει από τρένο που τους οδηγούσε ως αιχμαλώτους στη Γερμανία. 
Εν τω μεταξύ, τα καθήκοντά της είχαν διευρυνθεί, καθώς τέθηκε επικεφαλής της μονάδας Force 133 στην Αττική, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την παραλαβή όπλων και πυρομαχικών που κατέφθαναν στην πρωτεύουσα αλλά και τη διανομή τους στις οργανώσεις. Ο οπλισμός φυλασσόταν σε ένα χώρο στα Πετράλωνα.

Υπεύθυνο για τη φύλαξή του είχε θέσει, όπως είχε αναφέρει η ίδια, τον γνωστό παλαιστή Χάρη Καρπόζηλο.

Τη θλίψη για την απώλεια της Σύλβιας Αποστολίδου-Ιωαννίδου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ν.Δ., τονίζοντας την καθοριστική συμμετοχή της σε κομβικά γεγονότα της Αντίστασης και σημειώνοντας ότι «από τις γραμμές αρχικά της ΕΡΕ και κατόπιν της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε αθόρυβα αλλά δυναμικά και με απόλυτη συνέπεια τις αξίες της ελευθερίας και της προόδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή