ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πορείες μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πορείες στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τα τρία χρόνια από τον βίαιο θάνατο του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου, πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πορείες μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πορείες στο κέντρο της Αθήνας για τα τρία χρόνια από τον ξυτλοδαρμό μέχρι θανάτου του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου, πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Περίπου στις 6 το απόγευμα, πλήθος κόσμου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, συγκεντρώθηκε στην οδό Γλάδστωνος, στην Ομόνοια, αφήνοντας λουλούδια, σημειώματα και κεριά έξω από το σημείο όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο Ζακ Κωστόπουλος. Με κεντρικά συνθήματα «Στις 20 Οκτώβρη θα είμαστε όλα εκεί. Η Zackie ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Τρία χρόνια μνήμη καμιά δικαιοσύνη» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι το Σύνταγμα κι όταν έφτασαν έξω από τη Βουλή σχημάτισαν το όνομα Ζακ με αναμμένα κεριά. Στην πορεία συμμετείχαν οργανώσεις και συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Από την πρώτη μέρα βγήκαμε μαζί στους δρόμους που αγάπησε για να φωνάξουμε το άδικο του και να υπερασπιστούμε στο όνομά του, στο όνομά της, τις δικές μας ζωές, την ασφάλειά μας, τα σώματά μας. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ύπαρξη χωρίς φόβο και ντροπή, το δικαίωμά μας στην αγάπη. Όσο θα βρισκόμαστε στους δρόμους να υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του, οι συγκαλύψεις, οι καθυστερήσεις και η λάσπη δεν μπορούν να θαμπώσουν την λάμψη του Ζακ. Όσο πορευόμαστε χιλιάδες μαζί, όσο οι φωνές μας θα υψώνονται μαζί, διεκδικώντας δικαιοσύνη, όσο θα αντλούμε δύναμη το ένα από το άλλο, η φρίκη θα υποχωρεί και η αστερόσκονη της Zackie θα μας δείχνει το δρόμο», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωση τους οργανώσεις και συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας είχε αποκατασταθεί.

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, του φεμινιστικού χώρου και πολιτικές οργανώσεις.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέληξε στο αρχικό σημείο.  

ΑΠΕ – ΜΠΕ