Τιμητική πολιτογράφηση του Μαρκ Μαζάουερ

Τιμητική πολιτογράφηση του Μαρκ Μαζάουερ

«Οι άνθρωποι της Ελλάδας μού έχουν δώσει πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσα να έχω προσφέρει εγώ. Είμαι ενθουσιασμένος με αυτή την τιμή», δήλωσε ο Βρετανός ιστορικός στην «Κ».

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολιτογραφούμε τιμητικώς ως Ελληνα πολίτη τον αλλοδαπό Μαζάουερ Μαρκ Ας του Γουίλιαμ Τζόσεφ, γεννηθέντα στις 20-2-1958 στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2021. Ο Βρετανός ιστορικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ, «μέσω της επιστημονικής ενασχόλησής του με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία έχει συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικά διαμορφωμένης ταυτότητας του ελληνικού λαού και στην προβολή της χώρας, της μακράς ιστορίας της και του πολιτισμού της στο διεθνές ευρύ κοινό». 

«Για περισσότερα από 40 χρόνια με έλκει η Ελλάδα, το τοπίο της, η ιστορία της και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί της, που μου έχουν δώσει πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσα να έχω προσφέρει εγώ. Είμαι ενθουσιασμένος και χαρούμενος με αυτή την τιμή», δήλωσε ο Μαρκ Μαζάουερ στην «Κ». 

Η αλήθεια είναι ότι λίγοι σύγχρονοι ιστορικοί γνωρίζουν την Ελλάδα όπως ο Μαζάουερ. Δεν είναι μόνον η επιστημονική εποπτεία που έχει εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, αλλά και το γεγονός ότι ο Βρετανός ιστορικός παρακολουθεί με ευαισθησία τι νιώθουν οι Ελληνες και πώς σκέπτονται. Ειδικός στη μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού έθνους, έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία με θέμα την ελληνική και βαλκανική ιστορία: «Στην Ελλάδα του Χίτλερ: Η εμπειρία της Κατοχής», «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου», «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων. Χριστιανοί – Μουσουλμάνοι – Εβραίοι, 1430-1950», βιβλίο με το οποίο η πόλη της Θεσσαλονίκης κατέκτησε μια θέση στην αγγλόφωνη ιστοριογραφία. Μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο Μαρκ Μαζάουερ ετοιμάζει αυτή την περίοδο ένα βιβλίο για τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα του 1821, με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση: To 1821 και η δημιουργία της νεότερης Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή