Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η βόρεια Ελλάδα – Μίνι lockdown σε 8 περιφερειακές ενότητες

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η βόρεια Ελλάδα – Μίνι lockdown σε 8 περιφερειακές ενότητες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

«Καμπανάκι» Γκάγκα – Παπαευαγγέλου

«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει», τόνισε εμφατικά η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Η κ. Γκαγκά έκρουσε το «καμπανάκι του κινδύνου για την Βόρειο Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε όσα συνέβησαν πέρυσι».

«Υπάρχει αυξητική τάση στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Β. Ελλάδα, που κυμαίνεται από 11% έως 36%», είπε η αναπληρώτρια υπουργός, δίνοντας τη σκυτάλη στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ μίλησε για μεγάλη αύξηση στην Βόρειο Ελλάδα.

Αυξημένη επιφυλακή για τη Βόρεια Ελλάδα

Όπως έγραφε στο χθεσινό της φύλλο η «Κ», στο μικροσκόπιο βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές ανά την επικράτεια όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλά.

Μεταξύ άλλων, Ευρυτανία, Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Αιτωλοακαρνανία αλλά και Δυτική Αθήνα είναι από τις περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δημιουργούν εν δυνάμει μια υγειονομική βόμβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται σχέδιο με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών με επισκέψεις ανά νομό, ασκώντας πίεση στους δημάρχους και στις τοπικές αρχές.

Το επόμενο διάστημα ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή, αλλά και ο Θάνος Πλεύρης, ως αρμόδιος υπουργός, θα πραγματοποιήσουν σειρά επισκέψεων σε Δυτ. Μακεδονία και Ηπειρο. Οι περιοχές που είναι πρώτες στη λίστα για επίσκεψη είναι η Καστοριά, η Φλώρινα, η Αρτα, τα Γιάννενα και από την Κεντρική Μακεδονία το Κιλκίς και οι Σέρρες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην Πελοπόννησο.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή