Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Γκάγκα – Παπαευαγγέλου για την Βόρειο Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Γκάγκα – Παπαευαγγέλου για την Βόρειο Ελλάδα

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 34 έτη και 20.000 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει», τόνισε εμφατικά η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. «Σαφώς καλύτερα πάνε τα πράγματα με τον εμβολιασμό», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι».

Η κ. Γκαγκά έκρουσε το «καμπανάκι του κινδύνου για την Βόρειο Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε όσα συνέβησαν πέρυσι».

«Υπάρχει αυξητική τάση στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Β. Ελλάδα, που κυμαίνεται από 11% έως 36%», είπε η αναπληρώτρια υπουργός, δίνοντας τη σκυτάλη στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ μίλησε για μεγάλη αύξηση στην Βόρειο Ελλάδα.

20.000 ενεργά κρούσματα

«Οι εισαγωγές στη Βόρειο Ελλάδα είναι περισσότερες από τα εξιτήρια», είπε και πρόσθεσε: «Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα. Αύξηση κατά 60% παρουσιάζει η Κοζάνη. Διπλασιασμό των κρουσμάτων η Ξάνθη. Υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης».

«Η πανδημία παρουσιάζει σταθεροποίηση. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 34 έτη και 20.000 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια», είπε και τόνισε: «Επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους».

Προσέθεσε ότι καταγράφονται 2.24 νέα κρούσματα ανά ημέρα και τα ενεργά κρούσματα είναι 20.000.

Μίλησε για «πανδημία των ανεμβολίαστων», σημειώνοντας ότι η Μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει και νεότερες ηλικίες.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δεν έχει παρουσιάσει αύξηση. Επ’ αυτού επισήμανε ότι καταγράφηκαν 3.599 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, ήταν δηλαδή το 24% των νέων μολύνσεων.

«Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά», είπε και πρόσθεσε ότι περίπου 160.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Και επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές»

«Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές», υπογράμμισε η κ. Γκάγκα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον κίνδυνο παρενεργειών και θανάτου από τα εμβόλια.

«Οι πιθανότητες σοβαρών παρενεργειών είναι ελάχιστες», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός θανάτων που δεν έχει επαληθευθεί κιόλας αν προέρχεται από τα εμβόλια. «Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο», τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε «τόσο άμεση πληροφόρηση για παρενέργειες», για να σημειώσει ότι «υπάρχει διάχυση της πληροφορίας» και πως η αναλογία κινδύνου – οφέλους είναι σαφής μετά από 6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι είναι «πιο πιθανό να πεθάνουμε από τροχαίο παρά από το εμβόλιο», άρα «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στην δουλειά μας».

«Σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, κάτι που βλέπουμε για τέταρτη συνεχή εβδομάδα», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Παρατηρούνται επίσης σαφή σημεία βελτίωσης στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε δεύτερη εβδομάδα με υψηλό αριθμό εκτελούμενων τεστ, συνεπώς «θα πρέπει να βλέπουμε με προσοχή τους αριθμούς των διαγνώσεων οι οποίοι δείχνουν ήπια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι θετικότητες κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες, όμως, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην αύξηση της επιδημικότητας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που καταγράφονται ήδη χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα.

«Δυστυχώς σε όποιες από αυτές τις περιοχές καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού αναμένουμε, με σημαντική βεβαιότητα, ταχύτερη αύξηση της επιδημίας, καθώς και υψηλότερη νοσηρότητα», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυναμικής παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση, που πιθανώς οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εκτελούμενων τεστ, είπε ο καθηγητής. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση με περίπου 11% λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα. Σημεία ήπιας αλλά σταθερής βελτίωσης παρουσιάζει η πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 6%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί σταθερά, κάτω από την μονάδα.

Στοιχεία για self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 50,8 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 37 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 104.000.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 230 εκατ. μολύνσεις και περισσότεροι από 4,7 εκατ. θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων δείχνει πτωτική τάση με 8% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 501.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 9% και καταγράφηκαν περίπου 8.000 ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη δείχνει τάσεις σταθεροποίησης στις διαγνώσεις και 4% αύξηση στους θανάτους. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 117.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.690 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 22 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στις περισσότερες Βαλκανικές χώρες.

Τα κρούσματα

Σε 2.125 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 31 θάνατοι

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 331 ασθενείς.

Μετάλλαξη Δέλτα και παιδιά – Πόσο επικίνδυνη είναι;

Η σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στον πλανήτη και η γρήγορη επικράτησή της έναντι των άλλων στελεχών του κορωνοϊού απασχολεί εδώ και και καιρό τους επιστήμονες και σύμφωνα με τα στοιχεία, μαζί με την ανάδυση της μετάλλαξης αυξήθηκε και το «αποτύπωμα» του ιού στα παιδιά.

To Associated Press θέτει το ερώτημα που κάνουν πολλοί γονείς: «Είναι η Δέλτα χειρότερη για τα παιδιά;».

Είναι σαφές πως η έλευση του στελέχους Δέλτα άλλαξε εντελώς το σκηνικό της πανδημίας. Αρχικά σχετίσθηκε με την έλευση του πιο μεγάλου επιδημικού κύματος της Ινδίας, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε άλλες χώρες και ήδη έχει επικρατήσει σε πολλά μέρη του πλανήτη. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι η διεισδυτικότητα του είναι μεγαλύτερη από το Άλφα, το Βήτα και το Γάμα, ενώ δεν φαίνεται να μοιράζεται μεταλλάξεις με κανένα από τα τρία αυτά στελέχη. Διαβάστε αναλυτικά

Διαβάστε ακόμη: Σαρηγιάννης: Σχεδόν ένα στα δύο νέα κρούσματα θα είναι παιδιά – Πότε θα έρθει το lockdown

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή