ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Μετάλλαξη Δέλτα και παιδιά – Πόσο επικίνδυνη είναι;

To Associated Press θέτει το ερώτημα που κάνουν πολλοί γονείς: «Είναι η Δέλτα χειρότερη για τα παιδιά;»

Κορωνοϊός: Μετάλλαξη Δέλτα και παιδιά – Πόσο επικίνδυνη είναι;

Η σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στον πλανήτη και η γρήγορη επικράτησή της έναντι των άλλων στελεχών του κορωνοϊού απασχολεί εδώ και καιρό τους επιστήμονες και σύμφωνα με τα στοιχεία, μαζί με την ανάδυση της μετάλλαξης αυξήθηκε και το «αποτύπωμα» του ιού στα παιδιά.

To Associated Press θέτει το ερώτημα που κάνουν πολλοί γονείς: «Είναι η Δέλτα χειρότερη για τα παιδιά;».

Είναι σαφές πως η έλευση του στελέχους Δέλτα άλλαξε εντελώς το σκηνικό της πανδημίας. Αρχικά σχετίσθηκε με την έλευση του πιο μεγάλου επιδημικού κύματος της Ινδίας, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε άλλες χώρες και ήδη έχει επικρατήσει σε πολλά μέρη του πλανήτη. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι η διεισδυτικότητά του είναι μεγαλύτερη από το Άλφα, το Βήτα και το Γάμα, ενώ δεν φαίνεται να μοιράζεται μεταλλάξεις με κανένα από τα τρία αυτά στελέχη.

Διαβάστε ακόμη: Σαρηγιάννης: Σχεδόν ένα στα δύο νέα κρούσματα θα είναι παιδιά – Πότε θα έρθει το lockdown

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Δέλτα κάνει τα παιδιά και τους εφήβους να νοσήσουν πιο βαριά, σε σχέση με τις προηγούμενες «εκδόσεις» του ιού, αν και η Δέλτα έχει οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων στα παιδιά επειδή είναι πιο μεταδοτική.

Η ικανότητά της να εξαπλώνεται πιο εύκολα, την καθιστά εκ των πραγμάτων περισσότερο επικίνδυνη για τα παιδιά και υπογραμμίζει την ανάγκη να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στα σχολεία και ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, τονίζει ο καθηγητής παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στον νοσοκομείο Παίδων Johns Hopkins στη Φλόριντα, Δρ Χουάν Ντιμουά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα εβδομαδιαία ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 250.000. Από την έναρξη της πανδημίας, περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικά στην COVID-19.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 180 χώρες και σε πολλές από αυτές, η άνοδος των λοιμώξεων οδήγησε και σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε μικρά παιδιά και εφήβους.

Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά νοσηλείας παιδιών κατά το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου ήταν κοντά ή και ξεπέρασαν το αποκορύφωμα του περασμένου χειμώνα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμη: Αύξηση κρουσμάτων στους ανήλικους

Βέβαια, οι μεγάλοι αριθμοί παιδιών που μολύνονται καθημερινά στις ΗΠΑ, δεν σημαίνουν και βαριά νοσηλεία. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ήπια συμτώματα -ωστόσο- όσο περισσότερα τα κρούσματα τόσο περισσότερες και οι δύσκολες περιπτώσεις

Όπως έχει καταγραφεί από τον CDC, στην ηλικιακή κατηγορία 12 – 18 ετών, τα ανεμβολίαστα παιδιά και έφηβοι είχαν δεκαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν και να χρειαστούν νοσηλεία σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Τελευταίες ειδήσεις