ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπακογιάννης καλωσορίζοντας το Monocle: Αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας

Μπακογιάννης καλωσορίζοντας το Monocle: Αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας

Στην Αθήνα φιλοξενείται φέτος από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου το ετήσιο συνέδριο «Quality of Life» του διεθνούς περιοδικού Monocle. «Αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης, καλωσορίζοντας τους 130 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο στην Αθήνα. 

Το Monocle ξεκίνησε το 2007 από τον Tyler Brûlé και θεωρείται ένα εξαιρετικά επιδραστικό μέσο, που, εκτός από το έντυπο περιοδικό, διαθέτει, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, ιστοσελίδα και ραδιοφωνικό σταθμό. Την βραδιά άνοιξαν ο πρόεδρος του Monocle και διευθυντής σύνταξης, Tyler Brûlé και ο αρχισυντάκτης της έντυπης έκδοσης, Andrew Tuck, αστειευόμενοι μάλιστα για την αυτονόητη επιλογή της Αθήνας έναντι του Ελσίνκι.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το συνέδριο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι πρόκειται «για μια μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα να επανασυστηθεί, μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία στον κόσμο, ως ένας παλλόμενος, ζωντανός οργανισμός που μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του διεθνούς κοινού και να εκφράσει τη φιλοδοξία των Αθηναίων ως μια δυναμική μητρόπολη που κοιτάζει μπροστά».

Απευθυνόμενος προς τους προσκεκλημένους σε χαλαρό τόνο, ανάλογο προς την περίσταση, ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε τις δέκα εντολές, όπως ανέφερε χιουμοριστικά, του δημάρχου Αθηναίων. Πρόκειται για δέκα βασικά πλεονεκτήματα της Αθήνας, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, θα καθορίσουν την επόμενη δεκαετία, «την δεκαετία της Αθήνας».

Ανάμεσα σε αυτά, σημείωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται «στο σταυροδρόμι της Δύσης και της Ανατολής, του Βορρά και του Νότου, με τις περισσότερες απευθείας διασυνδέσεις από ποτέ στην ιστορία μας».

Επιπλέον, στην Αθήνα «μπορεί κανείς να εξερευνήσει την αρμονική συμβίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε όλη της την μεγαλοπρέπεια, μαζί με μια μοντέρνα, δυναμική μητρόπολη, μια πύλη της παγκοσμιοποίησης». Η Αθήνα ενσαρκώνει «έναν νέο, παλλόμενο κόσμο τεχνών και κουλτούρας», μια «δημιουργική δύναμη» σχολίασε.

«Μπορείτε να ακούσετε τον βρυχηθμό μιας πολύβουης οικονομίας. Δεν ανακάμπτουμε απλά μετά την πανδημία, βγαίνουμε μπροστά. Μόνο γύρω από το δημαρχείο, περισσότερα από 20 ξενοδοχεία έχουν ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε στους προσκεκλημένους, ότι στην Αθήνα μπορούν να απολαύσουν 336 ημέρες λιακάδας το χρόνο, να βρεθούν σε μια παραλία σε μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, ή σε ένα νησί σε περίπου μιάμιση ώρα. Επίσης, σημείωσε ότι μπορούν να νιώσουν ασφαλείς, «καθώς ο εμβολιασμός έχει αγγίξει το 66% και συνεχίζει δυναμικά», αλλά και να ζήσουν την «γνήσια, ελληνική φιλοξενία» η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει το φαγητό. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, λέγοντας ότι πρόκειται για «ταλαντούχους, πολύγλωσσους και υψηλά εξειδικευμένους, αφοσιωμένους, αποφασισμένους και φιλόξενους» ανθρώπους. 

Κλείνοντας, ο κ. Μπακογιάννης κάλεσε τους προσκεκλημένους να ζήσουν «την μεταμόρφωση μιας πόλης η οποία εξελίσσεται σε τρία επίπεδα: το πράσινο, το ψηφιακό, το κοινωνικό». «Ζήστε, εξερευνήστε, γευτείτε, χαλαρώστε, γίνετε μάρτυρες της δεκαετίας της πόλης μας. Προκαλέστε τους εαυτούς σας. Καλώς ήρθατε στην Αθήνα!» κατέληξε.