Στο αρχείο, με αιχμές, έρευνα εις βάρος αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.

Στο αρχείο, με αιχμές, έρευνα εις βάρος αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αρχείο κατέληξε η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων εις βάρος δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και στο επίκεντρό της είχαν βρεθεί δύο αξιωματικοί της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων. Κατηγορούνταν ότι χρησιμοποιούσαν υπηρεσιακά αυτοκίνητα για τις καθημερινές, ιδιωτικές μετακινήσεις τους. Η έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από ανώνυμη καταγγελία τον Αύγουστο του 2020.

Ολοκληρώθηκε έπειτα από τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων «Αδιάφθοροι» παρακολουθούσαν συναδέλφους τους από τα «Επίσημα». Σχολιάζοντας την έρευνα, υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη είχαν κάνει λόγο για παράτυπη χρήση οχημάτων από αστυνομικούς για μετακινήσεις με έξοδα του Δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι είχαν αποδώσει την εις βάρος τους δίωξη σε παιχνίδια σκοπιμοτήτων και εσωτερικές διενέξεις ενόψει των τακτικών κρίσεων. Αρκετοί στο εσωτερικό της αστυνομίας συνέδεσαν την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων με την αποστρατεία, τρεις μήνες αργότερα, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και επί σειρά ετών δραστήριου συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ., προσκείμενου μάλιστα στο κυβερνών κόμμα.

Αλλά και ο εισαγγελέας που χειρίστηκε τον φάκελο στην απόφαση αρχειοθέτησης, απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς την υπόθεση σε αντιπαραθέσεις εντός του αστυνομικού προσωπικού. Γράφει επί λέξει: «Προκαλεί απορία η υποβολή και έντονη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης καταγγελίας όπου σε συνδυασμό με τον ανώνυμο χαρακτήρα της δημιουργεί την εύλογη υποψία ενδεχομένως αυτή να απέρρευσε από αντιπαραθέσεις ή και προσωπικές διαφορές εντός των κόλπων του αστυνομικού προσωπικού για τη δημιουργία εντυπώσεων». 

Προχώρησε δε ένα βήμα παρακάτω σημειώνοντας ότι η εισαγγελική αρχή χρησιμοποιήθηκε ως «διαιτητής» μεταξύ των αστυνομικών υπαλλήλων και της υπηρεσίας τους. Σε ό,τι αφορά την ουσία των καταγγελλομένων ο εισαγγελέας διαπιστώνει ότι η χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων γινόταν κατόπιν της προβλεπόμενης διαταγής και αποκλειστικά για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. «Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι χρησιμοποιούσε υπηρεσιακό αυτοκίνητο για προσωπική χρήση» κατέληξε.

Τον Ιούλιο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, με την αναφορά του να γίνεται αποδεκτή από την Εισαγγελία Εφετών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή