ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσελέντης για σεισμό στην Κρήτη: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα

«Για έναν ήδη βεβαρημένο δομικό ιστό, τα πράγματα δεν είναι καλά» δήλωσε σεισμολόγος και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Τσελέντης για σεισμό στην Κρήτη: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα

Για πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη που θα ακολουθήσει και ενδέχεται να αγγίξει και τα 5 ρίχτερ, προειδοποίησε ο σεισμολόγος και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός έγινε στο πολύ γνωστό ρήγμα του Θραψανού και Καστελλίου, το οποίο δεν μπορεί να δώσει σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι – Κλειστά για δύο ημέρες τα σχολεία στο Ηράκλειο

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε μάλιστα ότι κατά 99,9% ήταν ο κύριος σεισμός.

Ωστόσο, ως αρνητικό αξιολόγησε το γεγονός ότι ήταν μικρό το εστιακό βάθος, προσθέτοντας πως από τον Ιούνιο στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται πλούσια σεισμική δραστηριότητα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» – Τι προβλέπει

«Για έναν ήδη βεβαρημένο δομικό ιστό, τα πράγματα δεν είναι καλά» δήλωσε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες καταρρεύσεις ακόμη και με μικρότερους μετασεισμούς.

Ερωτηθείς για το εάν αυτό συνεπάγεται κίνδυνο κατάρρευσης ακόμη και για νεότερα κτίσματα, ο καθηγητής συνόψισε πως ένα σπίτι που δείχνει καινούριο μπορεί να έχει κάποιο βαθμό αστοχίας και για αυτό το καλύτερο θα ήταν να γίνουν έλεγχοι από μηχανικούς.