Ληστεία στη Μητροπόλεως: Το παρασκήνιο της σύλληψης του βασικού υπόπτου – Πώς απέφευγε τον εντοπισμό του

Ληστεία στη Μητροπόλεως: Το παρασκήνιο της σύλληψης του βασικού υπόπτου – Πώς απέφευγε τον εντοπισμό του

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη χθες από την Αντιτρομοκρατική 33χρονος δραπέτης και νούμερο ένα ύποπτος για την ένοπλη ληστεία της 14ης Σεπτεμβρίου, στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας. Η επιχείρηση ακινητοποίησής του έγινε τη στιγμή ακριβώς που αποβιβαζόταν από ταξί, στη συμβολή της λεωφόρου Κατεχάκη με την οδό Καπετάν Χρονά. Μαζί του στο ταξί βρισκόταν μια γυναίκα. Είχαν ξεκινήσει τη διαδρομή τους από τον Βύρωνα. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον αιφνιδιάσουν, καθώς τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν πάνω στη διαχωριστική νησίδα της λεωφόρου, πριν αντιδράσει. Στο σακίδιο πλάτης είχε ένα Καλάσνικοφ και δύο πιστόλια, τα οποία δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει.

Ο εντοπισμός και η σύλληψη του 33χρονου ήταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες βασική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να δίνει εντολή στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να συνδράμει το έργο της Ασφάλειας για τον εντοπισμό του. Ο συλληφθείς, εξάλλου, ήταν γνώριμος στα στελέχη της υπηρεσίας εξαιτίας επαφών που διατηρούσε στο παρελθόν με άτομα του αναρχικού χώρου διωκόμενα για τρομοκρατία. Ο ίδιος πάντως εξέτιε ποινή κάθειρξης για ληστεία στις φυλακές Λάρισας απ’ όπου απέδρασε αρχές Αυγούστου και έκτοτε θεωρούνταν δραπέτης. Για τη φυγή του από τις φυλακές ενημερώθηκε, όπως ήταν επόμενο, η αστυνομία και ειδικότερα η Αντιτρομοκρατική. Μετά από μια σειρά ληστειών σε υποκαταστήματα τραπεζών στο διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου στην Αττική, οι υποψίες στράφηκαν στον 33χρονο. Τόσο αυτός, εξάλλου, όσο και ο συνεργός του (περιγράφεται ως «ποινικός» με τον οποίο γνωρίστηκε στη φυλακή) δρούσαν με σχεδόν ακάλυπτα πρόσωπα, φορώντας σε κάποιες περιπτώσεις μόνο χειρουργικές μάσκες για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το αρχηγείο της αστυνομίας ανέφερε ότι ο 33χρονος συνελήφθη ως δραπέτης, χωρίς αναφορά σε πιθανή ανάμειξή του σε ένοπλες ληστείες. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ωστόσο διευκρίνισε στην «Κ» ότι ο 33χρονος ταυτοποιείται από το βίντεο των καμερών ασφαλείας ως ο ένας από τους δράστες στη ληστεία της Μητροπόλεως.

Ταυτόχρονα, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αποκάλυψε ότι ο 33χρονος αναγνωρίστηκε ως ο δράστης ακόμα δύο ληστειών σε τράπεζες, η πρώτη σε υποκατάστημα της Μεταμόρφωσης την 18η Αυγούστου και η δεύτερη σε τράπεζα στη Νέα Ιωνία την 2 Σεπτεμβρίου.

Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι αμέσως μετά τη ληστεία ο 33χρονος κινήθηκε στην περιοχή του Κορυδαλλού καθώς και ότι στο διάστημα που καταζητείτο από τις αρχές διέμενε σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω και το κέντρο της Αθήνας. Λάμβανε μέτρα αντιπαρακολούθησης. Οι αστυνομικοί περιγράφουν ότι μετακινείτο με ταξί και πριν από κάθε δρομολόγιό του συνήθιζε να καλεί δύο ή και τρία ραδιοταξί προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση στους διώκτες του. Ακόμα, τη στιγμή της σύλληψής του είχε αφαιρέσει την μπαταρία από το κινητό του ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του από το στίγμα του τηλεφώνου του.

Ο συλληφθείς εξέτιε ποινή κάθειρξης για ληστεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 είχε συλληφθεί σε ταυτόχρονη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή. Στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη αστυνομικοί είχαν εντοπίσει μεγάλο αριθμό φυσιγγίων. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνεργού του, τα στοιχεία του οποίου κατά πληροφορίες είναι ήδη από την πρώτη στιγμή γνωστά στις διωκτικές αρχές. Φέρεται να έχει συμμετοχή μόνο στη μια από τις τρεις ληστρικές επιδρομές που πραγματοποίησε ο 33χρονος, αυτή στο κατάστημα της Μητροπόλεως.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, ενώ σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία και από το “Ληστειών” της Ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή