Κορωνοϊός: Ηπια η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά

Κορωνοϊός: Ηπια η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τους δείκτες», αναφέρουν οι επιστήμονες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό συνεχή παρακολούθηση έχουν θέσει οι ειδικοί επιστήμονες τους επιδημιολογικούς δείκτες σε ό,τι αφορά τα παιδιά και την ενδεχόμενη διασπορά του ιού στη σχολική κοινότητα. Δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 18 ετών παρουσιάζει μία ήπια αύξηση, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει τα «ρεκόρ» του προηγούμενου μήνα, όταν την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (9 έως 15.08) ο αριθμός των διαγνώσεων σε παιδιά είχε ξεπεράσει τις 5.000. Και αυτό, παρά τον εκτεταμένο έλεγχο που γίνεται πλέον με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 4.309 νέες διαγνώσεις σε άτομα 0 έως 17 ετών σε σύνολο 15.185, έναντι 3.812 την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου σε σύνολο 15.627 κρουσμάτων. Αντίστοιχα το ποσοστό των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν την περασμένη εβδομάδα 28,4% του συνόλου των διαγνώσεων και την εβδομάδα που προηγήθηκε αυτής 24,4%.

Αν και το στέλεχος «Δέλτα» είναι εξαιρετικά μεταδοτικό στους ανεμβολίαστους, όπως είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους τα παιδιά, δεν φαίνεται να διαφοροποιείται σε σχέση με προϋπάρχοντα στελέχη αναφορικά με τη σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, το 1,5% των νοσηλειών λόγω COVID-19 της περασμένης εβδομάδας αφορούσε παιδιά.

Οπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος (ΣΚΑΪ), προς το παρόν δεν διαφαίνεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, ωστόσο εκτίμησε ότι ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα. «Τα σχολεία λειτουργούν δύο εβδομάδες, συνεπώς ακόμα δεν έχει περάσει, κατά τη γνώμη μου, ο κρίσιμος χρόνος. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να δούμε πολλά κρούσματα στα σχολεία. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι το να ελεγχθεί η πανδημία και να λειτουργήσει η κοινωνία όσο γίνεται πιο ομαλά, προφανώς είναι ένα στοίχημα για τους ειδικούς.

Πάντως, χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.130 νέα κρούσματα της COVID-19 σε σύνολο 78.691 εργαστηριακών τεστ (PCR και rapid αντιγόνου), και 47 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Από τις νέες διαγνώσεις, οι 426 έγιναν στην Αττική και οι 325 στη Θεσσαλονίκη. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 323 ασθενείς με COVID-19, με το 90,4% αυτών να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Εκκληση στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να σπεύσουν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης απηύθυνε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, διευκρινίζοντας ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του συγκεκριμένου εμβολίου και του εμβολίου έναντι της COVID-19.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή