ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλλικές φρεγάτες Belharra: Με οπλισμό και τεχνολογία νέας γενιάς – Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης

Γαλλικές φρεγάτες Belharra: Με οπλισμό και τεχνολογία νέας γενιάς – Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης

Μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία προβλέπει την αγορά 3+1 φρεγατών Belharra, το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αποκτήσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη σύμβαση, η πρώτη φρεγάτα FDI HN θα παραδοθεί το 2025.

Τι θα έχουν οι φρεγάτες FDI HN (Belharra)

Οι φρεγάτες FDI (frégates de taille intermédiaire) HN, αποτελούν -σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία- την ιδανική απάντηση στις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται πως το πρώτο πλοίο της κλάσης FDI του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (Amiral Ronarc’h) ναυπηγείται ήδη με αναμενόμενη παράδοση το 2024.

Γαλλικές φρεγάτες Belharra: Με οπλισμό και τεχνολογία νέας γενιάς – Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης-1Οι Belharra είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group, ενώ οι πύραυλοι Aster επί του σκάφους μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση, σε μεγάλη απόσταση και να διασφαλίσουν μια απαράμιλλη ικανότητα αποτελεσματικής εξουδετέρωσης στόχων, καθιστώντας δυνατή την εξάλειψη των επιθέσεων κορεσμού, ειδικά έναντι πολύ ευέλικτων στόχων.

Η FDI HN (σχεδιασμένη ειδικά για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) αποτελεί ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας. Εξοπλισμένο με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (Σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.

Τα νέα πλοία θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και θα είναι σε θέση να αναλάβουν αποστολές πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην αποτροπή και την υποβρύχια παρέμβαση σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.

Η πλήρης σουίτα σόναρ (κύτους και ρυμουλκούμενη) προσφέρει μεγάλη απόδοση ανίχνευσης, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από το χαμηλό ηχητικό ίχνος της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση της από εχθρικό υποβρύχιο. Τέλος, παρέχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στις πιο σκληρές συνθήκες, σε ρηχά ή βαθιά νερά.

Οι νέες φρεγάτες έχουν επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές. Θα διαθέτουν ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς τις να αντιμετωπίσουν κοντινές απειλές χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.

Γαλλικές φρεγάτες Belharra: Με οπλισμό και τεχνολογία νέας γενιάς – Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης-2

Διαβάστε ακόμη: Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Η FDI, η πρώτη φρεγάτα της νέας γενιάς στη θάλασσα

Η FDI HN βασίζεται στην FDI, την πρώτη ψηφιακή φρεγάτα. Η πρώτη του είδους της προορισμένη για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται ήδη σε παραγωγή στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient και θα παραδοθεί το 2024.

Διαθέτει πέντε βασικές ιδιότητες για τον απρόσκοπτο έλεγχο του εναέριου-θαλάσσιου χώρου.

  1. Το ραντάρ Thales SEA FIRE, το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις σταθερές κεραίες βασισμένες στην τεχνολογία AESA και GaN, παρέχει πρόσβαση σε έκταση επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «stealth» απειλές, από μη επανδρωμένα οχήματα έως υπερηχητικούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας και επέμβασης έναντι των πιο αποτελεσματικών αερομεταφερόμενων απειλών.
  2. Η FDI προσφέρει ενσωματωμένες αλυσίδες πυροδότησης με υψηλή αντιδραστικότητα και ακρίβεια. Οι πύραυλοί της, που είναι συνδεδεμένοι με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό και πολλά άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά. Εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό τους πλοηγικό σύστημα. Αυτές οι αποδόσεις επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από την άσκηση του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (hit to kill) με ένα μόνο ASTER εναντίον υπερηχητικών πυραύλων. Η αυτόματη επεξεργασία που παρέχεται από την TEWA (Threat Evaluation and Weapon Assignment) βελτιώνει την απόδοση αυτής της αλυσίδας πυροδότησης.
  3. Ένα πολύπλευρο και πλήρως διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών είναι απαραίτητο στα σημερινά σύνθετα περιβάλλοντα. Τα συστήματα FDI ενσωματώνονται στο SETIS Combat Management System, παρέχοντας στο πλοίο μια πραγματική ικανότητα χειρισμού πολλαπλών απειλών χάρη στην ποιότητα και την ακρίβεια της τακτικής κατάστασης, η οποία καθίσταται  δυνατή χάρη στη συγχώνευση δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.
  4. Η ανθεκτικότητα των FDI είναι πολύ υψηλή χάρη στην τεχνογνωσία της Naval Group και τη μεγάλη προσοχή στη σχεδίαση. Η ευκολία χρήσης χάρη στις εργονομικές επιφάνειες επιτρέπει την αξιόπιστη και αποτελεσματική κατεύθυνση των όπλων. Η FDI αξιοποιεί τα οφέλη αξιοπιστίας των επιχειρησιακών συμπερασμάτων  του Γαλλικού  Πολεμικού Ναυτικού από τις φρεγάτες Horizon για εναέριες επιθέσεις και από τις φρεγάτες FREMM για υποβρύχιες επιθέσεις. Η αυτοπροστασία ενισχύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου τελευταίας γενιάς. Πιθανή ηλεκτρονική απειλή έχει ληφθεί υπόψη  ήδη από το στάδιο σχεδιασμού του πλοίου, από ένα σύστημα που κάνει το πλοίο εξαιρετικά ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα, προστατεύοντας όλο τον εξοπλισμό του πλοίου και τις λειτουργικές αλυσίδες. Τέλος, οι αρχιτεκτονικές επιλογές καθιστούν τη φρεγάτα πολύ ανθεκτική σε μάχες, λόγω των πολύ χαμηλών υπογραφών της (RCS, IR,…) που την καθιστούν δύσκολη να χτυπηθεί, και το υψηλό επίπεδο αντοχής της σε ζημιές μάχης. Το σύστημα πρόωσης, όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το σύστημα ελέγχου ζημιών είναι απολύτως ασφαλή και το πλοίο διαιρείται σε δύο ζώνες που χωρίζονται από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στα βλήματα. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud, η οποία επιτρέπει στα συστήματα του πλοίου να αναδιαμορφωθούν αμέσως σε περίπτωση καταστροφής σε μάχη.
  5. Η FDI θα επωφεληθεί επίσης από το υψηλότερο επίπεδο διαθεσιμότητας του στόλου της με μειωμένο κόστος πρόσκτησης χάρη στα παρακάτω:

Εκτός από το σχεδιασμό stealth, η FDI HN διαθέτει μια ανεστραμμένη πλώρη  που της επιτρέπει να αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα του πλοίου σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες από μπροστά, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο του κυματισμού και συμβάλλοντας στη μείωση της διατομής επιφανείας της πλώρης στο ρανταρ. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν δοκιμαστεί και επαληθευτεί από την DGA και το Γαλλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια ειδικών δοκιμών.

Μαξίμου: Τι προβλέπει η συμφωνία

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες με ισχυρότερη διαμόρφωση από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.