Σεισμός στην Κρήτη: Καταστροφές στο Αρχοντικό Ηρακλείου – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων (βίντεο)

Σεισμός στην Κρήτη: Καταστροφές στο Αρχοντικό Ηρακλείου – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων (βίντεο)

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί πολλές κατοικίες στο Αρχοντικό Ηρακλείου, κοντά στο Αρκαλοχώρι, από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί πολλές κατοικίες στο Αρχοντικό Ηρακλείου, κοντά στο Αρκαλοχώρι, από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη το πρωί της Δευτέρας.

Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως δεν είχαν ζήσει παρόμοιο σεισμό, ενώ περιέγραψαν το μέγεθος των ζημιών στα σπίτια τους, τα οποία έχτισαν με κόπο.

Δύσκολη νύχτα για τους σεισμόπληκτους

Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών στην Κρήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δεύτερη δύσκολη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γιατί αιφνιδίασε ο σεισμός στην Κρήτη – Μεγάλες καταστροφές (εικόνες από drone)

Στο Αρκαλοχώρι, το οποίο επλήγη σφόδρα από τον σεισμό, βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει 12 μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων, παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων

Μη κατοικήσιμα 9 στα 10 σπίτια μετά τις πρώτες αυτοψίες

Την Τρίτη άρχισαν οι αυτοψίες από κλιμάκιο 60 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, για την καταγραφή των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:

  • αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
  • 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
  • Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
  • Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
  • Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση  και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Αυτή η περιοχή χτυπήθηκε από ένα πολύ δυνατό σεισμικό φαινόμενο και πολλά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το Υπουργείο Υποδομών από την πρώτη στιγμή με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ήταν εδώ και σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 60 μηχανικών, που αύριο θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτηρίων. Υπάρχουν ζημιές σε κτήρια, τόσο σε κατοικίες όσο και σε σχολεία και σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε άμεσα τους πρώτους 30 οικίσκους για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες προσωρινής στέγασης και τις πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία».

«Σήμερα, την πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτήρια και φαίνεται ότι 359 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας» πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Με μοντέλο Εύβοιας η αποζημίωση των σεισμόπληκτων της Κρήτης

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή