Κορωνοϊός: Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου σε εννέα πόλεις

Κορωνοϊός: Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου σε εννέα πόλεις

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 322 ασθενείς, ενώ προχθές 145 ασθενείς έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω της COVID-19

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε Αττική και Λάρισα καταγράφουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Ειδικότερα, η ανάλυση από το Δίκτυο των αστικών λυμάτων σε 12 πόλεις της Ελλάδας κατέδειξε αυξητικές τάσεις της επιδημίας σε εννέα από αυτές. 

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στον Βόλο και +42% στα Ιωάννινα έως +166% και +198% σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, ενώ σε Αττική και Λάρισα το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 58% και 62%, αντίστοιχα. Οριακές ήταν οι αυξήσεις σε Θεσσαλονίκη (+18%), Ηράκλειο (+18%) και Αγιο Νικόλαο (+17%). 

Χθες ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ήταν 2.978, σε σύνολο 388.706 εργαστηριακών ελέγχων. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 22. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 14.751 ασθενείς. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 322 ασθενείς, ενώ προχθές 145 ασθενείς έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω της COVID-19. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 560 εντοπίστηκαν στην Αττική και 435 στη Θεσσαλονίκη. Υψηλό αριθμό κρουσμάτων κατέγραψαν χθες και η Λάρισα (183), η Ξάνθη (122) και η Ημαθία (93).

Διάθεση self test

Από σήμερα έως και την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνεται από τα φαρμακεία η δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου και συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία των δύο επόμενων εβδομάδων. Υπενθυμίζεται ότι το self test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Τετάρτη στο σχολείο και είναι υποχρεωτικό για τους ανεμβολίαστους μαθητές. Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self tests, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος, όπως ο εντοπισμός κρούσματος σε συμμαθητή τους. Η δωρεάν διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Την πιο ενεργό συμμετοχή των δήμων στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης περισσότερων πολιτών για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών έναντι της COVID-19, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπου ειδικοί θα απαντούν στις ερωτήσεις των γονέων αλλά και την αναπαραγωγή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, ζήτησαν χθες οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Θάνος Πλεύρης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της επικράτειας. 

«Η ενίσχυση του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στο συνολικό πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Υγείας με στόχο την προστασία των παιδιών και των εφήβων καθώς και στη δημιουργία τείχους ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2. Με αυτή την έννοια, η στενή και δημιουργική συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων είναι καθοριστική για την επίτευξη του κοινού μας στόχου», τόνισε ο κ. Πλεύρης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT