Τρεις περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους

Τρεις περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους

Ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα σε Θήβα, Νίσυρο, Δυτικό Κορινθιακό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θήβα, Νίσυρος, Δυτικός Κορινθιακός. Αυτές είναι οι τρεις περιοχές της Ελλάδας που παρακολουθεί σήμερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο λόγω της ασυνήθιστης –αλλά προς το παρόν όχι ανησυχητικής– σεισμικής δραστηριότητάς τους. Σε αυτές προστέθηκε και η Κρήτη, όπου συνεχίστηκε χθες η έντονη μετασεισμική ακολουθία, επιτείνοντας τις ήδη σοβαρές ζημιές. Τις σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε χθες και ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος ταχεία συνδρομή στους κατοίκους.

Η μετασεισμική δραστηριότητα από τα 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας ήταν έντονη και χθες, καθώς μέχρι το απόγευμα σημειώθηκαν περισσότερες από 15 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ (η ισχυρότερη 5,3 Ρίχτερ, νωρίς χθες το πρωί). «Από τον Ιούνιο έως σήμερα έγιναν στην περιοχή 2.750 μικροσεισμοί, οι οποίοι “φωτογράφισαν” το ρήγμα από το οποίο προέρχονται», λέει στην «Κ» ο Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. «Το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει ισχυρότερο σεισμό, αυτή είναι η εκτίμησή μας. Ωστόσο, η μετασεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετά και ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να αποφεύγει τα κτίρια με ζημιές. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μεταφερθεί ο κόσμος σε ξενοδοχεία».

Η σεισμολογική δραστηριότητα στο νησί κινεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. «Συμφωνήσαμε να τοποθετηθούν 70 σεισμογράφοι σε όλο το νησί, να παραμείνουν εκεί για ένα έτος, ώστε κατόπιν, με τα κατάλληλα συστήματα, να υπολογίσουμε το πώς επηρεάζονται τα αστικά κέντρα του νησιού», αναφέρει ο κ. Τσελέντης. Η Κρήτη δεν είναι η μόνη περιοχή στην οποία το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εστιάζει την προσοχή του.

«Παρακολουθούμε τη Θήβα, τη Νίσυρο, τον Δυτικό Κορινθιακό. Στη Θήβα υπάρχει ένα ρήγμα με δύο τμήματα. Το ανατολικό ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο και πρόσφατα ενεργοποιήθηκε το δυτικό. Το δυναμικό του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οπότε δεν μας ανησυχεί. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση των σεισμών σε αυτά. Στη Νίσυρο οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, αλλά με κάποια ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο πεντάμηνο. Εκτιμώ ότι εκεί θα έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό, αλλά θα είναι υποθαλάσσιος. Τέλος, μικροσεισμική δραστηριότητα υπάρχει και στον Δυτικό Κορινθιακό, αλλά δεν έχουμε ενδείξεις για ενεργοποίηση μεγάλων ρηγμάτων». 

Τρεις περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους-1

Χθες, τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στο Αρκαλοχώρι και στο Χουδέτσι και συνομίλησε με σεισμόπληκτους κατοίκους. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», ανέφερε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε πρώτη φάση θα διατεθούν 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την παροχή κρατικής αρωγής. 

Οσον αφορά την καταγραφή των ζημιών, χθες ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι από μηχανικούς σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Στο νησί μετέβη και ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων Γιώργος Καραγιάννης, με σκοπό να συντονίσει το έργο των 56 μηχανικών που είχαν μέχρι χθες μεταβεί στην περιοχή (40 από το υπουργείο Υποδομών, 10 από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και 6 από τις Κτιριακές Υποδομές). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT